Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ο καθαρισμός του Προσκυνήματος της Παναγίας Της Βρυσιώτισσας...!

Την Κυριακή (22/04/2018), μετά από το κάλεσμα του βικάριου της Τήνου π. Φραγκίσκου Βιδάλη, πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του Θεομητορικού Προσκυνήματος της Παναγίας Της Βρυσιώτισσας…!

Στον καθαρισμό βοήθησαν πολλοί άνθρωποι που για ακόμα μία φορά δείξανε πόσο αγαπάνε τον Ιερό αυτό χώρο…!

Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και τα μικρά παιδιά που είχαν έρθει με τους γονείς τους βοήθησαν και αυτά με τον τρόπο τους…!

Αυτό εύχομαι να συμβεί και στο μέλλον που θα είναι η νέα γενιά η οποία θα συνεχίσει και θα μάθει στα δικά της παιδία να αγαπάνε τον τόπο τους και να κρατάνε τις παραδόσεις τόσο χρόνων…!

Και ας μάθουμε κάτι μικρό για αυτό το προσκύνημα που επισκεπτόμαστε την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, όσοι έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε στην Τήνο…!

Οι ευκάλυπτοι, οι φοίνικες και οι ελιές που υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο του προσκυνήματος φυτεύτηκαν το 1944 από τον κύριο Εμμανουήλ Νικηφόρο Δελασούδα... Εκεί βρισκόταν και βοήθησε και ο 11χρόνος τότε κύριος Ρήγος από τον Άγιο Ρωμανό της Τήνου… Ο κύριος Ρήγος μετά από 74 χρόνια συμβάλει ενεργά στον καθαρισμό του Βρυσιού δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αναύλωτη αγάπη του για την Παναγία την Βρυσιώτισσα και τον Ιερό αυτό χώρο…!

Σίγουρα εκείνη την ημέρα θα υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι στο προσκύνημα που βοήθησαν αλλά δυστυχώς δεν έχουμε αναφορές στα ονόματά τους ή κάποια φωτογραφία για να μπορούμε να τους αναφέρουμε όλους... 

Την ίδια εποχή φτιάχτηκε και το υπαίθριο Ιερό όπου τελείται στις μέρες μας η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία…!

Και του χρόνου να είμαστε καλά να καταφέρουμε να ξαναπάμε…!

Η Παναγία να μας έχει όλες και όλους καλά…!



































Κείμενο & Φωτογραφίες: Φραγκίσκα Πούλου

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Ο Άγιος Γεώργιος...!

Ο Άγιος Γεώργιος (280 - 23 Απριλίου 303), σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός ελληνικής καταγωγής και αξιωματικός στη φρουρά του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή δεν αποκήρυξε τη χριστιανική του πίστη.
Αργότερα αγιοκατατάχθηκε ως Χριστιανός μάρτυρας. Αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος, είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Απριλίου ή για τις Εκκλησίες που πηγαίνουν σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, όπου εάν η ημέρα συμπέσει πριν την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου. Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται Άγιος της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας.

Πρώτα χρόνια


Οι ακριβείς λεπτομέρειες γύρω από την γέννησή του δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους τους ιστορικούς. Φαίνεται να γεννήθηκε μεταξύ των ετών 275-285 μ.Χ., πιθανώς στην περιοχή της Αρμενίας, από τον Έλληνα Συγκλητικό Γερόντιο, στρατηλάτη στο αξίωμα κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κατά την αγιογραφία ο πατέρας του Γεωργίου, καταγόταν από πλούσια και επίσημη γενιά της Καππαδοκίας. Εκεί, κατά μία εξιστόρηση, σε ένα μοναστήρι της περιοχής, ο Γεώργιος δέχθηκε το Μυστήριο του Βαπτίσματος και έγινε μέλος της Εκκλησίας. Σε παλαιό χειρόγραφο αναφέρεται ότι γεννήθηκε στη Σεβαστούπολη της Μικρής Αρμενίας, αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και αργότερα έγινε Χριστιανός. Η μητέρα του ονομαζόταν Πολυχρονία, ήταν χριστιανή και καταγόταν από το γνωστό Λύδδα (Διάσπολη) της Παλαιστίνης. Όπως αναφέρουν οι χριστιανικές πηγές, η οικογένεια του Αγίου, όταν εκείνος ήταν σε μικρή ηλικία, μετοίκησε στη Λύδδα, λόγω του θανάτου του πατρός του.

Ανέλιξη

Σε νεαρή ηλικία ο Γεώργιος κατατάχθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. Διακρίθηκε για την τόλμη και τον ηρωισμό του και έλαβε το αξίωμα του Τριβούνου. Λίγο αργότερα ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον έκανε Δούκα (διοικητή) με τον τίτλο του Κόμητος (συνταγματάρχη) στο τάγμα τον Ανικιώρων της αυτοκρατορικής φρουράς· «πολλάκις πρότερον μεγαλοπρεπώς διαπρέψας του των σχολών μετά ταύτα πρώτου τάγματος κόμης κατ' εκλογήν προεβλήθη».

Μαρτύριο

Το 303 μ.Χ. όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δε δίστασε να ομολογήσει τη χριστιανική του πίστη προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού γιατί κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν αγαπημένος του. Αρχικά του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε τον υπέβαλε σε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων. Η χριστιανική παράδοση περιγράφει ότι αφού τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση από όλες αυτές τις δοκιμασίες ο Θεός τον κράτησε θαυματουργά ζωντανό.
Ο Γεώργιος τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Κατά τον υπολογισμό του χριστιανού ιστορικού και απολογητή Αγίου Ευσεβίου, η ημέρα αυτή αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου του Πάσχα. Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του και το έθαψαν μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, ο πιστός υπηρέτης του Γεωργίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του, παρέλαβε το λείψανο του Γεωργίου, μαζί με αυτό της μητέρας του και τα μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί οι Σταυροφόροι τα μετέφεραν στη Δύση.
Η πίστη του Γεωργίου φαίνεται να γίνεται αφορμή να βαπτιστούν χριστιανοί οι στρατιωτικοί Ανατόλιος και Πρωτολέων, Βίκτωρ και Ακίνδυνος, Ζωτικός και Ζήνωνας, Χριστοφόρος και Σεβιριανός, Θεωνάς, Καισάριος και Αντώνιος, των οποίων τη μνήμη εορτάζει η Εκκλησία στις 20 Απριλίου και η βασίλισσα Αλεξάνδρα, σύζυγος του Διοκλητιανού, μαζί με τους δούλους της Απολλώ, Ισαάκιο και Κοδράτο, των οποίων η μνήμη τιμάται στις 21 Απριλίου και η Αγία Νίκη.
Μετά το μαρτυρικό θάνατο του Γεωργίου μαρτύρησαν και οι συνδέσμιοί του Ευσέβιος, Νέων, Λεόντιος, Λογγίνος και άλλοι τέσσερις μαζί. Τη μνήμη τους τιμά η Εκκλησία στις 23 Απριλίου. Βλέπουμε ότι με κέντρο την ημέρα του μαρτυρίου του Αγίου Γεωργίου δημιουργείται μέσα στο λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας ένας εορτολογικός κύκλος, ο οποίος καλλιεργείται περισσότερο από τα Τυπικά της Κωνσταντινούπολης, που ξεκινά στις 20 Απριλίου και τελειώνει στις 24 Απριλίου. Ο εορτολογικός αυτός κύκλος δείχνει την περίοπτη θέση του Αγίου Γεωργίου στη ζωή της Εκκλησίας. Από την υμνογραφία της Ορθόδοξης Εκκλησίας κοσμείται με τα επίθετα «ο μαργαρίτης ο πολύτιμος», «ο αριστεύς ο θείος», «ο λέων ο ένδοξος», «ο αστήρ ο πολύφωτος», «του Χριστού οπλίτης», «της ουρανίου στρατιάς ο συνόμιλος».

Ο Άγιος στην Παράδοση

Απεικόνιση του Αγίου Γεωργίου φορώντας ένα κόκκινο σταυρό σε λευκό μανδύα ιππότη, από τον Μπερνάτ Μαρτορέλλ, το 1430.
Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, θεωρούνταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων και των Προσκόπων. Ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός) άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και παραδόσεις, από τις οποίες η σπουδαιότερη είναι αυτή που μιλάει για το φόνο του δράκοντα και της σωτηρίας της βασιλοπούλας. Το θηρίο αυτό φυλούσε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα στη Λιβύη και το άφηνε να τρέχει μόνον όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκοντα. Ολόκληροι στρατοί είχαν αντιταχθεί με αυτό το τέρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος φονεύοντας το δράκο.
Πρώτος τη βιογραφία του έγραψε ο Πάπας Γελάς στο Acta Sancti Georgii (496), ενώ ακολούθησε ο Άγιος Ανδρέας από την Κρήτη. Η συριακή Εκκλησία από τον 4ο αιώνα τον κρατούσε σε μεγάλη εκτίμηση. Λόγω της ιπποτικής του συμπεριφοράς, ο Άγιος Γεώργιος έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη κατά το 10ο αιώνα, με αποτέλεσμα κατά το 15ο αιώνα η γιορτή του να είναι ίση σε σημασία και δημοφιλία με αυτή των Χριστουγέννων. Στο Συμβούλιο της Οξφόρδης το 1222, η ημέρα του Αγίου Γεωργίου κηρύχθηκε επίσημη αργία και το 14ο αιώνα έγινε προστάτης Άγιος της χώρας. Είναι επίσης ο προστάτης Άγιος της Μόσχας, της Αραγονίας, της Γεωργίας και της Καταλονίας, ενώ μέχρι το 18ο αιώνα ήταν και της Πορτογαλίας. Ο Άγιος Γεώργιος, όντας προστάτης Άγιος της Αγγλίας και έφιππος, θεωρείτο από το σχετικό θρύλο και ως προστάτης Άγιος των ιπποτών της Στρογγυλής Τράπεζας.
Ο άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος αποτελεί γόνο της Καππαδοκιας. Για τον λόγο αυτό ήταν απο τους περισσότερο τιμώμενους αγίους στη Μικρά Ασία και κατ’επέκταση στις περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στη μητροπολιτική Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι πιο γνωστοί ναοί του Αγίου Γεωργίου στη Μικρά Ασία ήταν της Σμύρνης, της Προύσας, των Κυδωνιών και της Νεάπολης Καππαδοκίας. Στην πατρίδα του Αγίου Γεωργίου, την Καππαδοκια, συναντώνται οι πρώτες αγιογραφίες του έφιππου αγίου Γεωργίου αλλά και τραγούδια που τον εξυμνούν.

Λαογραφία

Σε πολλά μέρη της ελληνικής επικράτειας ο μήνας Απρίλιος, που συμβαίνει να εορτάζεται η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, ονομάζεται και "Αϊγιώργης", ή "Αϊγιωργίτης". Η εορτή του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) θεωρείται ως αρχή μίας περιόδου για διάφορες γεωργικές εργασίες. Σημαντικό έθιμο που σχετίζεται με την εορτή είναι το Κουρμπάνι, δηλαδή η τελετουργική σφαγή ζώων και διανομή του κρέατος σε κοινή εστίαση.
Στη λαϊκή μνήμη ήταν γνωστή η νομισματική απεικόνιση του Μεγάλου Αλέξανδρου που σκοτώνει τον λέοντα, πολύ πριν την ομόλογη σκηνή της Ορθοδοξίας.
Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η σύγχρονη εκδοχή της γνωστής αρχαίας παροιμίας , στην οποία ο Άγιος αντικατέστησε την Αθηνά: «Άγιε μου Γιώργη βόηθα με, κούνα και συ το χέρι σου».
Σημαντικά είναι και τα έθιμα της Θράκης, όπου την παραμονή της εορτής μαζεύουν τσουκνίδες και τις βάζουν στην πόρτα του σπιτιού, γιατί "τη νύχτα λένε πως βγαίνει το "τζάντι" (= δαιμόνιο) και παίρνει το "ούρι" (= ευτυχία του σπιτιού)", καθώς και της Σύμης, όπου ομοίως την παραμονή ανάβουν φωτιές και πηδούν τραγουδώντας τον ακόλουθο στίχο: «έξω ψύλλοι και κοριοί και μεγάλοι ποντικοί» που είχε να κάνει με την καθαριότητα και το ασβέστωμα του σπιτιού που γίνεται την παραμονή.
Ο Άγιος Γεώργιος εορταζόταν ή και εορτάζεται και από πολλούς μουσουλμάνους, ειδικά της περιοχής των Βαλκανίων και της Τουρκίας ή της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατ' αυτούς ο Άγ. Γεώργιος συσχετίζεται ή συγχέεται με μουσουλμάνο άγιο, που οι Τούρκοι ονομάζουν ή ονόμαζαν "Χιδίρ Ελέζ". Θεωρούσαν ότι ο Χιδίρ ή Χιζίρ ήταν προφήτης σύγχρονος του Μωυσή, που άλλοτε εμφανίζεται μόνος και άλλοτε με τον Ηλία-Ελιάς ή Ελέζ.

Απολυτίκιο

Απολυτίκιο (Ἦχος δ')
Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής,
καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής,
ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος,
Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε,
πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ,
σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.



Διάβασμα: Τα 5 μεγαλύτερα οφέλη του για την υγεία μας...!

Εκτός από την καλλιέργεια, τη σμίλευση της ψυχής μας και το άνοιγμα των οριζόντων μας, το διάβασμα προσφέρει και πολύ απτά οφέλη για την υγεία μας σύμφωνα με την επιστήμη.

1.Εκπαιδεύει τον εγκέφαλο μας

Ένα από τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων είναι ότι βοηθάει τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί σωστά. Το διάβασμα αποτελεί μια καλή άσκηση για το μυαλό και το νου μας. Μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο μας να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν διαβάζουμε, αναγκάζουμε το μυαλό μας να σκέφτεται περισσότερο και αυτό μπορεί να μας κάνει πιο οξυδερκείς. Αλλά για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας με το διάβασμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να διαβάζετε βιβλία σε τακτική βάση.
2. Προσφέρει ανακούφιση από το στρες
Το άγχος αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου που προδιαθέτει σε διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Το διάβασμα όμως μας δίνει την ευκαιρία να ηρεμήσουμε και να περιορίσουμε το άγχος. Ειδικά η ανάγνωση βιβλίων φαντασίας πριν τον ύπνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια δραστηριότητα που μας χαλαρώνει και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε ο,τι μας στρεσάρει. Η μέθοδος αυτή μάλιστα θεωρείται πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους.
3. Βοηθάει στην πρόληψη της άνοιας
Σύμφωνα με τους ειδικούς το διάβασμα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Με το ουσιαστικό και προσεκτικό διάβασμα ενός εντύπου ή βιβλίου, βελτιώνεται αμέσως η ποιότητα του εγκεφαλικού ιστού. Κατά την ανάγνωση, ο εγκέφαλος τονώνεται και διεγείρεται. Η διέγερση αυτή που προκαλείται στον εγκέφαλό μας από τη μελέτη, αν συμβαίνει τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
4. Καταπολεμά την αϋπνία
Το διάβασμα μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία και να υιοθετήσουμε υγιείς συνήθειες ύπνου. Αν έχετε συνηθίσει να διαβάζετε βιβλία πριν κοιμηθείτε, τότε η συνήθεια αυτή συμβάλλει στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του σώματος σας και στέλνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί. Το διάβασμα λοιπόν μπορεί να σας βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο να κοιμηθείτε ήσυχα και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι το πρωί.
5. Βοηθάει στη συγκέντρωση
Οι άνθρωποι που αγαπούν να διαβάζουν εκπαιδεύουν το μυαλό τους να συγκεντρώνεται και να εστιάζει πιο εύκολα. Ο τακτικός αναγνώστης βιβλίων αποκτά σταδιακά την ικανότητα να έχει πλήρη προσοχή σε ο,τι κάνει, αλλά και να σκέφτεται πρακτικά, με αποτελεσματικό και αντικειμενικό τρόπο. Αναπτύσσει επίσης την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.


Γιατί κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε ή έχουμε κάνει κάτι ανάρμοστο; Τι συμβαίνει στον οργανισμό;

Η ντροπή και η αμηχανία προκαλούν σε κάποιους ανθρώπους κοκκίνισμα στο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος του οργανισμού παράγει μία συντονισμένη χημική «απάντηση» σε εξωγενείς παράγοντες που τον έχουν στρεσάρει.
Οι βασικές αντιδράσεις του σώματος, καθορίζονται από την αδρεναλίνη, τη νορεπινεφρίνη και την κορτιζόλη. Όταν ντρεπόμαστε το σώμα μας εκκρίνει αδρεναλίνη που λειτουργεί ως φυσικό διεγερτικό. Η αδρεναλίνη είναι μια ορμόνη, που εκκρίνεται από το μυελό των επινεφριδίων και προκαλεί αντιδράσεις στο καρδιαγγειακό και στο μυικό σύστημα.
Ερεθίσματα για την έκκριση της αδρεναλίνης αποτελούν ο φόβος, οι συγκινήσεις, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το ψύχος, η πτώση της πίεσης και η υπογλυκαιμία.
Η αδρεναλίνη επιταχύνει την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό, ώστε να μας προετοιμάσει να αντιδράσουμε σε κατάσταση με έντονα συναισθήματα. Η ντροπή θεωρείται ένα από αυτά και φέρνει τον οργανισμό σε δύσκολη θέση, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με την έκρηξη της ορμόνης ο οργανισμός προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει άμεσα τον παράγοντα που  του  έχει προκαλέσει στρες, αντίδραση «μάχης», ή για να τον αποφύγει γρήγορα αντίδραση «φυγής».
Η αδρεναλίνη προκαλεί επίσης διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που βελτιώνει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου. Εξαιτίας αυτής της διόγκωσης, ρέει περισσότερο αίμα στα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου. Επειδή το δέρμα του προσώπου είναι πιο λεπτό και έχει πολλά επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία, η αγγειοδιαστολή είναι εκεί περισσότερο εμφανής. Γι αυτό ρέει περισσότερο αίμα στα μάγουλα και το πρόσωπο κοκκινίζει.
Παράλληλα οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται ώστε να έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης και έτσι συγκεντρώνεται περισσότερη ενέργεια στους μύες και υπάρχει έντονη εφίδρωση στο σώμα.
Οι ψυχολόγοι εκτιμούν ότι η ερυθρίαση του προσώπου χρησιμεύει ως κοινωνικό μήνυμα: Βλέποντας κάποιον να κοκκινίζει ξαφνικά, καταλαβαίνουμε ότι πιθανότατα έχει διαπράξει ένα κοινωνικό ατόπημα για το οποίο ντρέπεται.

Ακολουθήστε αυτές τις 20 Συμβουλές Υγειας από τον Dr. Mercola και Αλλάξτε τη Ζωή σας!

Ακολουθήστε αυτές στις 20 συμβουλές Υγείας του Dr.Mercola και κάντε καλύτερη τη ζωή σας!

Για να γιορτάσουμε αυτά τα 20 χρόνια, σας προσφέρουμε 20 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας. Μην ξεχνάτε η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό!
  1. Χαρίστε στον εαυτό σας 8 ώρες ύπνου κάθε μέρα.

Από παιδιά ακούγαμε ότι ο ύπνος κάνει καλό, κι έτσι είναι. Ο ύπνος μας κάνει πιο οξυδερκείς και κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα σε πολλά επίπεδα. Όταν η ποιότητα ύπνου είναι κακή, η μνήμη αποδυναμώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος για κατάθλιψη και άγχος, ενώ κινδυνεύει σοβαρά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Προστατέψτε τις ώρες ύπνου σας!
  1. Περισσότερη βιταμίνη D και Ω-3 λιπαρά.

Η ανεπάρκεια σε αυτά τα δύο βασικά θρεπτικά συστατικά προκαλεί αδικαιολόγητη βλάβη στην υγεία. Η βιταμίνη D καταπολεμά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, γνωστικού εκφυλισμού, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και βοηθά στην φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων. Οπότε φροντίστε να διατηρείτε το επίπεδο της βιταμίνης D μεταξύ 40 και 60 ng / mL καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.
Η τακτική έκθεση στον ήλιο είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D, αλλά ίσως χρειάζεστε και συμπληρώματα διατροφής.

Τα ωμέγα-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, απαραίτητα για σωστή πέψη, πήξη αίματος, μνήμη, μυϊκή δύναμη, όραση, καρδιακή λειτουργία αλλά και καλή γνωστική ικανότητα. Άριστες πηγές ωμέγα-3 είναι ο σολομός, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες.
  1. Μη σταματάτε να κινείστε.

Η καθιστική ζωή είναι μέρος της σύγχρονης ζωής, αλλά και μεγάλος παράγοντας κινδύνου για ασθένειες και πρόωρο θάνατο.
Εάν περπατάτε έστω και μια ώρα την ημέρα, θα αποκτήσετε αντοχή, περισσότερη ενέργεια, ενώ παράλληλα θα μειωθεί ο κίνδυνος για διάφορους τύπους ασθενειών.

  1. Φτιάξτε τον δικό σας λαχανόκηπο.

Ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσετε ότι τρώτε υγιεινά λαχανικά είναι να τα καλλιεργείτε μόνοι σας. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσετε με σπόρους βιολογικής ντομάτας, τεύτλων ή μαρουλιού, χωρίς φυτοφάρμακα!
  1. Κάντε ηλιοθεραπεία.

Μπορούμε να πάρουμε χιλιάδες μονάδες βιταμίνης D μέσα σε λίγα λεπτά αν σταθούμε κάτω από τον  ήλιο! Η τακτική έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική επίσης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού, τη μείωση της υπέρτασης, τη βελτίωση της διάθεσης, ακόμη και τη μείωση του κινδύνου πολλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος.
Ωστόσο, είναι απαραίτητη η ασφαλής έκθεση στον ήλιο, χωρίς τον κίνδυνο εγκαυμάτων.

Τι να προσθέσουμε στη διατροφή μας για καλύτερη υγεία!
  1. Περισσότερες φυτικές ίνες.

Η κακή διατροφή και η επιβάρυνση του εντέρου σημαίνει συσσώρευση τοξινών, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ίνες, ειδικά αυτές των λαχανικών, των καρυδιών και των σπόρων παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου,. Οι ίνες «βοηθούν» τα εντερικά τοιχώματα για να επιταχυνθεί η κίνηση των θρεπτικών ουσιών. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού βοηθά επίσης τη διαδικασία. Οι ίνες νοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές νόσοι, ενώ κάνουν καλό και στη λειτουργία των πνευμόνων σας. Χρειαζόμαστε περίπου 50 γραμμάρια ίνες ανά 1.000 θερμίδες.

  1. Βάλτε το ψάρι στη διατροφή σας.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγεία και 10% έως 35% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων πρέπει να είναι από πρωτεΐνες. Φροντίστε ωστόσο να παίρνετε τις πρωτεΐνες όχι μόνο από κρέας αλλά και από ψάρια, καθώς είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά. Τέτοια ψάρια είναι ο σολομός, οι σαρδέλλες, η ρέγγα. Φροντίστε επίσης τα ψάρια να είναι ανοιχτής θαλάσσης και όχι ιχθυοτροφείου.
  1. Καταναλώστε ασφαλή γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα.

Όταν καταναλώνετε βιολογικά προϊόντα χορηγείτε στον οργανισμό σας βασικά μέταλλα και αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα καλύτερης ποιότητας. Τα βιολογικά προϊόντα είναι επίσης απαλλαγμένα από αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε συμπυκνωμένες ζωοτροφές.
Ασθένειες ανθεκτικές στα αντιβιοτικά αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, οπότε προσπαθήστε έστω και μέρος της διατροφής σας να είναι βιολογικής προέλευσης.

  1. Προϊόντα ζύμωσης.

Τα τρόφιμα ζύμωσης παρέχουν στο σώμα ευεργετικά μικρόβια, προλαμβάνουν τις φλεγμονές και ελέγχουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες.
Το έντερο μας φιλοξενεί περίπου το 85% του ανοσοποιητικού μας συστήματος, κυρίως επειδή ζουν εκεί 100 τρισεκατομμύρια ευεργετικά και παθογόνα βακτήρια, σημαντικά για τη λειτουργία του οργανισμού. Όταν το πεπτικό σύστημα δεν είναι ισορροπημένο, ενδεχομένως να εμφανιστούν προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες και αυτοάνοσες ασθένειες.  Οπότε φροντίστε το έντερό σας!

  1. Καλλιεργήστε βλαστούς.

Ίσως δεν γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι για την υγεία η κατανάλωση βλαστών μπρόκολου, φασολιών ή σπόρων ηλίανθου, λόγω περιεκτικότητας σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα λαχανικά πλήρους ανάπτυξης. Οι ηλιόσποροι και οι βλαστοί μπιζελιών είναι περίπου 30 φορές πιο θρεπτικοί από τα οργανικά λαχανικά.
Παράλληλα, είναι πολύ εύκολο να καλλιεργήσετε μόνοι σας και δεν απαιτούν πολύ χώρο.

Τι να αποφεύγετε για να βελτιώσετε την υγεία σας.
  1. Αποφύγετε τις λεκτίνες.

Οι λεκτίνες είναι πρωτεΐνες δέσμευσης υδατανθράκων που βρίσκονται σε πολλές φυτικές τροφές, όπως το σιτάρι και τα φασόλια αλλά και σε λαχανικά, όπως ντομάτες και πιπεριές. Πολλές είναι προφλεγμονώδεις και νευροτοξικές και ενδεχομένως να αυξήσουν το ιξώδες του αίματος, να παρέμβουν στην έκφραση των γονιδίων και να διαταράξουν την ενδοκρινική λειτουργία. Η ζύμωση μειώνει δραστικά την περιεκτικότητα των τροφίμων σε λεκτίνη.
  1. Αποφύγετε το φθόριο.

Μεγάλο μέρος του αμερικανικού πληθυσμού πάσχει από ασθένειες των δοντιών που προκαλούνται από φθοριούχο πόσιμο νερό. Επιλέξτε οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο και αγοράστε φίλτρο νερού απομάκρυνσης φθορίου. Οι τρεις τύποι φίλτρων που μπορούν να αφαιρέσουν φθόριο είναι το φίλτρο αντίστροφης όσμωσης, οι απιονιστές (με ρητίνες ανταλλαγής ιόντων) και το φίλτρο ενεργοποιημένου αλουμινίου.
  1. Αποφύγετε τα μικροκύματα, ειδικά με πλαστικά δοχεία.

Το πλαστικό δοχείο μπορεί να περιέχει φθαλικά άλατα, έναν τύπο χημικού που προκαλεί θηλυκοποίηση του αρσενικού, μεταξύ άλλων. Το πλαστικό σε φούρνο μικροκυμάτων θέτει την τροφή σας σε επαφή με φθαλικές ενώσεις και άλλα χημικά που αποβάλλονται κατά τη διαδικασία θέρμανσης.
Χρησιμοποιήστε ένα γυάλινο δοχείο και καλύψτε το φαγητό σας με ένα πιάτο ή τα ειδικά καπάκια για φούρνους μικροκυμάτων, ή, ακόμα καλύτερα, απαλείψτε το φούρνο μικροκυμάτων από την καθημερινότητά σας.
  1. Περιορίστε τις πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την υγεία γιατί βοηθούν στην οικοδόμηση των μυών, διατηρούν υγιή τα κύτταρα και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό σας, γι ‘αυτό ονομάζονται «δομικά στοιχεία της ζωής». Άτομα που καταναλώνουν 20% ή περισσότερες πρωτεΐνες στο σύνολο της θερμιδικής πρόσληψης, έχουν 400% υψηλότερο ποσοστό να νοσήσουν από καρκίνο και 75% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική, αλλά και η ισορροπία είναι σημαντική.
  1. Μείωση ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με μελέτες όσοι χρησιμοποιούν πολύ το κινητό τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν γλοίωμα. Μαθησιακές δυσκολίες, αλλοιωμένος μεταβολισμός του εγκεφάλου και βλάβες του DNA είναι μερικά από τα αποτελέσματα της έκθεσης σε ΗΜΚ.
Μειώστε την έκθεση στα ηλεκτρονικά και προσέξτε ιδιαίτερα το κινητό και το φορητό σας τηλέφωνο, το Wi-Fi και το μόντεμ. Καλύτερα να κλείσετε το Wi-Fi τη νύχτα, να κρατήσετε τα κινητά σε λειτουργία πτήσης και να χρησιμοποιείτε ανοιχτή ακρόαση.

Τι να μειώσετε για να βελτιώσετε την υγεία σας.
Όλοι ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να μειώσουμε ή να καταργήσουμε κάποιες συνήθειες. Ίσως γίνει πιο εύκολο εάν συνειδητοποιήσουμε τον βαθμό κινδύνου στον οποίο εκθέτουμε τον εαυτό μας. Για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε:
  1. Ξεχάστε τη νικοτίνη για πάντα.

Ξέρετε ήδη ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, ενώ όλες οι μορφές νικοτίνης είναι εξαίρετα επικίνδυνες, ακόμη και για την ανάπτυξη Alzheimer. Οι καπνιστές έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από άνοια!
  1. Καταργήστε τα αντικολλητικά σκεύη.

Οι πολυ- και υπερφθοροαλκυλικές επιφάνειες των σκευών αυτών είναι τοξικές, τόσο για το σώμα όσο και για το περιβάλλον. Οι επιφάνειες αυτές αποβάλλουν τρίματα που εισχωρούν στον οργανισμό. Χρησιμοποιήστε καλύτερα σκεύη κεραμικά ή από σμάλτο ή χυτοσίδηρο.
  1. Απαλλαγείτε από τα σφραγίσματα ψευδαργύρου.

Τα περισσότερα σφραγίσματα στις Η.Π.Α. είναι 50% υδράργυρος, ο οποίος διέρχεται από τις κυτταρικές μεμβράνες, στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά, νευρολογικά και ανοσολογικά προβλήματα.
  1. Αποφύγετε τα αναψυκτικά.

Τα αναψυκτικά προκαλούν εκτός από παχυσαρκία ηπατικές βλάβες, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και οστεοπόρωση. Η στροφή στο νερό μπορεί να είναι η πιο σημαντική απόφαση που έχετε πάρει για την υγεία σας!
Ωστόσο, μην στραφείτε στα προϊόντα light, καθώς είναι ακόμα χειρότερα και συνδέονται με εγκεφαλικά, άνοια, κατάθλιψη και νευρολογικές διαταραχές λόγω της περιεκτικότητας σε ασπαρτάμη.

  1. Aποφύγετε τη ζάχαρη.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αποτελεί θεμελιώδη αιτία του διαβήτη, της παχυσαρκίας και των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, όπως Alzheimer και Parkinson. Άλλωστε, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου απλά περιορίζοντας τημ κατανάλωση ζάχαρης λήψη. Καλύτερα να στραφείτε στη στέβια.
Και τι να κάνουμε;
Η υγεία μας είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε και μόνο όταν είμαστε υγιείς μπορούμε να προχωρήσουμε στη ζωή μας. Μπορούμε να απολαμβάνουμε τα πάντα, αλλά με μέτρο, εκτός από συνήθειες, όπως το κάπνισμα που πρέπει να διακοπεί εντελώς. Άλλωστε η ζωή είναι γεμάτη κι από άλλες χαρές, όπως βόλτες στη φύση, το χαμόγελο των δικών μας ανθρώπων, όμορφα πρωινά με την οικογένεια. Ας ανακαλύψουμε κι άλλες ομορφιές της ζωής που μας θα μας χαρίσουν πληρότητα!

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Η πυραμίδα του Ελληνικού Αργολίδας...!


"Το 1991 η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Ι.Λυριτζή, διεξήγαγε έρευνα εφαρμόζοντας μία νέα μέθοδο χρονολόγησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με προηγούμενα πορίσματα ιδίου αρχαιολόγου αμερικανικής αποστολής του 1938, αφού η νέα ηλικία των κτισμάτων τοποθετείται στα μέσα προς το τέλος της 3ης χιλιετίας προ Χριστού αντί του μόλις 3ου-4ου αιώνα προ Χριστού (επίσημη εκδοχή του Υπουργείου Πολιτισμού.)


Μια έρευνα όμως που έγινε στις 9-2-1995 από την Ακαδημία Αθηνών και χρονολόγηση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του “ΕΚΕΦΕ- ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” με την μέθοδο της θερμοφωταύγειας, έδειξε ότι έχει κτιστεί το 2720 π.Χ.


Δηλαδή είναι παλαιότερη κατά 100 (τουλάχιστον) έτη της πρώτης Αιγυπτιακής πυραμίδας του Ζοζέρ (2620 π.χ.) και είναι κατά 170 (τουλάχιστον) έτη αρχαιότερη της πυραμίδας του Χέοπος (2550 π.χ.).


Όσο απίστευτο και αν φαίνεται το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν έγινε γνωστό και δεν έγινε καμιά εκμετάλλευση του από το ελληνικό κράτος,άλλα αντίθετα αποσιωπήθηκε.


Η χρήση τέτοιων κτισμάτων στην αρχαιότητα,τα οποία έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα,δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Ενδεχομένως να χρησίμευαν σαν φρυκτωρίες, σαν ναοί, ταφικά μνημεία ή αστρονομικά παρατηρητήρια. Αυτό που έχει όμως περισσότερη σημασία είναι ότι μιλάμε για πυραμίδες, και μάλιστα αρχαιότερες των Αιγυπτιακών.


Σήμερα το μνημείο παραμένει εσκεμμένα εγκαταλελειμμένο στην φθορά,και σχεδόν άγνωστο στον περισσότερο κόσμο."


Μπαρ ο "Μάρκος"...!

Κάπως έτσι περνούσαν τα Σάββατά τους το 1936 στη Σύρο...!


Τα πρώτα λεωφορεία στην Τήνο...!

Τα πρώτα λεωφορεία, μετασκευασμένα Chevrolet και Ford (κοινώς καρνάβαλοι), κυκλοφόρησαν στα τέλη της δεκαετίας του 140 έως τα αρχές της δεκαετίας του 1950 (φωτογραφίες 1η και 2η, το δεύτερο ο «Ταρζάν», εδώ με οδηγό τον Κώστα Σιδερή στον Πύργο το 1955). Γύρω στο 1960 κυκλοφόρησαν οχήματα κατασκευασμένα εξ αρχής ως λεωφορεία (φωτογραφίες 3 [στην Καλλονή] και 4) και στη δεκαετία του 1970 πιο σύγχρονα (φωτ. 5η). Αν κάνω λάθος, διορθώστε ή συμπληρώστε με.






Μην ξεχνάς να βοηθάς τους άλλους...!

Μια από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων έργων που έγιναν ποτέ! Αξίζει τον χρόνο σου και έχει ένα καλό μάθημα...!


Το πηγάδι των ευχών...!


Ό,τι και αν κάνεις κανε το με την καρδιά σου...!

Ένα βίντεο που μας κάνει να σκεφτούμε ότι και η καθημερινότητα έχει την μαγεία της πριν να είναι πολύ αργά...!


Η Μεγάλη Παρασκευή...!


Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου Σήμερον κρεμάται επί ξύλου--- «Αγαπάτε Αλλήλους». 

Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά καθ’ όλη την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης. ---------------Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.

Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ η Εκκλησία θα μάς συγκλονίσει παρουσιάζοντάς μας τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

μία ημέρα απόλυτης νηστείας, η Εκκλησία μας θυμίζει και βιώνει την πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό και τον θάνατο, την ταφή του και, εν τέλει, την πλήρη επικράτηση του κακού επί του καλού, μέχρι το δεύτερο να θριαμβεύσει ξανά με την Ανάσταση.

Τα 12 Ευαγγέλια που διαβάζονται την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ και τα 5 την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί μας παρουσιάζουν τα δραματικά γεγονότα από όλους τους Ευαγγελιστές.

Με τον τρόπο αυτό ζούμε την προδοσία και τη σύλληψη, την ανάκριση και τους εξευτελισμούς, την θανατική καταδίκη από τους Αρχιερείς και τον Πιλάτο, την άρνηση και τη μετάνοια του Πέτρου, την πορεία προς το Γολγοθά, τη Σταύρωση, το Θάνατο, την Αποκαθήλωση, την ταφή και τη σφράγιση του μνημείου.

Σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί. Το μαρτύριό του κράτησε 6 ώρες, ώσπου, στις 3 το μεσημέρι, παρέδωσε το πνεύμα λέγοντας «τετέλεσται».

Κατά την δύση του ηλίου, ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος -και οι δύο κρυφοί μαθητές του Ιησού- αποκαθηλώνουν το Σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν σε καθαρό σεντόνι, το θάβουν σε καινούργιο τάφο και τον σφραγίζουν με μεγάλο λίθο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί διαβάζονται οι Ώρες στη θέση της Θείας Λειτουργίας, το μεσημέρι γίνεται η Αποκαθήλωση και το βράδυ βγαίνει στο κέντρο των ναών ο επιτάφιος και διαβάζονται τα Εγκώμια, ενώ ακολουθεί η περιφορά.

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην», ακούμε στους ψαλμούς.

Ωστόσο, ο θάνατος του Χριστού γίνεται σωτήριος για εμάς, πηγή λύτρωσης που θα έλθει με την Ανάστασή Του.

«Ιδείν την του Υιού σου Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους», καταλήγουν τα εγκώμια με το «Αι γενεαί πάσαι».

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ η Εκκλησία θα μάς συγκλονίσει παρουσιάζοντάς μας τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.

Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς. Στις εκκλησίες της Ζακύνθου, η περιφορά του Εσταυρωμένου γίνεται μετά το 11ο Ευαγγέλιο.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται 
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις. 
Ράπισμα κατεδέξατο, 
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη, 
ο Νυμφίος της Εκκλησίας. 
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου. 
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.

Είναι η στιγμή, περίπου στις 9 το βράδυ, όπου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας θα σβήσουν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το αμυδρό φως των κεριών θα κινηθεί με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών. Το Θείο πάθος σχεδόν κορυφώνεται…

Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου. Εν περιλήψει τα 12 Ευαγγέλια: 
Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές του…

«Αγαπάτε Αλλήλους». 

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του από τον Ιούδα. Σύλληψη του Ιησού και μεταφορά του «Από τον Άννα στον Καϊάφα». Δίκη του Ιησού από τους Αρχιερείς. 

Άρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»). Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτώριο. Προσπάθεια του Πιλάτου να απελευθερώσει τον Κύριο, αλλά εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων υποχωρεί. «Βαραβάν ή Χριστόν;». Ο Πιλάτος «Νίπτει τας χείρας του». 

Ο Ιούδας μεταμελείται και επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στον «Κορβανά» (ταμείο του Ναού). Απαγχονισμός Ιούδα.

Πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και Σταύρωσή του με δύο ληστές. Ο Ιησούς αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού. Μεταμέλεια του ενός ληστή, που ζητά από τον Κύριο να τον θυμηθεί στη βασιλεία των Ουρανών. 

Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ζητά από τον Πιλάτο το Σώμα του για να το θάψει. Ταφή του Ιησού και σφράγιση του Τάφου του από τους Αρχιερείς και Φαρισαίους.

Στις εκκλησίες, όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, παραμένουν κυρίως γυναίκες οι οποίες «μοιρολογούν», ψάλλοντας ύμνους, τον Χριστό.

Σε πολλά μέρη, προετοιμάζουν τον στολισμό του Επιταφίου κατά την διάρκεια της νύχτας αυτής.
Στα σπίτια των Χριστιανών, την Μεγάλη Πέμπτη, βάφονται τα κόκκινα αυγά. Για τον λόγο αυτό, η ημέρα λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη.

Εκτός από τα αυγά, την μέρα αυτή, φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι Χριστιανοί κρεμούν κόκκινα πανιά στα παράθυρα των σπιτιών τους.

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ – ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Στην Αθήνα, οι νοικοκυρές πριν βγει ο επιτάφιος, πριν πολλά χρόνια, σκούπιζαν τους δρόμους και όταν περνούσε η πομπή, έβγαιναν στις πόρτες με ένα κεραμίδι, που είχε πάνω του αναμμένο καρβουνάκι με λιβάνι.

Στην Κίο, τη Μεγάλη Παρασκευή που γυρίζουν τον Επιτάφιο, σταματούν στις διασταυρώσεις και μνημονεύουν. Επίσης οι πόρτες των σπιτιών τους μένουν ανοιχτές, για να μπει μέσα η Θεία Χάρη. Οι άνθρωποι πηγαίνουν νωρίτερα και τοποθετούν χώμα στα σημεία που θα σταματήσει ο επιτάφιος. Μόλις τελειώσει η λειτουργία, πηγαίνουν και παίρνουν από εκείνο το χώμα και το σκορπούν στο σπίτι για να χαθούν οι κοριοί.

Στη Σπάρτη, όταν γυρίσουν τον Επιτάφιο, τον ξεστολίζει ο καντηλανάφτης, ο οποίος παίρνει τα κεριά και τα φυλάει. Την άλλη μέρα, τα βάζει ο παπάς σε ένα δίσκο με τα σταυρολούλουδα και τα μοιράζει στις γυναίκες. Τα λουλούδια αυτά, οι γυναίκες τα κρατούν ως φυλαχτό και όταν αρρωστήσει ένα παιδάκι βάζουν στα κάρβουνα λίγο νερό και μερικά σταυρολούλο

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ'.
Τὸν δι' ἡμᾶς Σταυρωθέντα, δεῦτε πάντες ὑμνήσωμεν· αὐτὸν γὰρ κατεῖδε Μαρία ἐπὶ τοῦ ξύλου, καὶ ἔλεγεν· Εἰ καὶ σταυρὸν ὑπομένεις, σὺ ὑπάρχεις ὁ Υἱὸς καὶ Θεός μου