Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Το πρώτο αυτοκίνητο στην Τήνο…!

 Ο πρώτος αμαξιτός δρόμος που ανοίχθηκε στην Τήνο ήταν εκείνος Πόλης – Αγίου Γιάννη στο Πόρτο το 1926 με ενέργειες του βουλευτή Κων. Αλαβάνου (οι κακιές γλώσσες μιλούσαν για κάποια Αλαβαναίϊκα χωράφια στον Άγιο Σώστη). Το 1929, όμως, άρχισε το πρόγραμμα εθνικής οδοποιΐας στην Τήνο (Πόλη – Μουντάδος – Καρυά – Τριπόταμος –Άγιος Νικήτας – Λουτρά). Έτσι βρήκε το τοπικό οδικό δίκτυο ο πόλεμος του 1940. Το πρώτο αυτοκίνητο μοιραίο ήταν να φέρει αναστάτωση. Να πώς περιγράφει την εμφάνισή του η εφημερίδα «Αναγέννησις» στο άρθρο της «Πώς περνάμε εις την Τήνον» (αρ. φ. 149 / 1036).

«Ήλθε και το πρώτον αυτοκίνητον του κ. Π. Παπαδοπούλου, το οποίον ήρχισε να κάμη την συγκοινωνίαν της Εθνικής οδού, και την οποίαν ακόμη δεν ετελείωσε η εταιρεία Αργυροπούλου. Ήρχισε την συγκοινωνίαν με το χωρίον Λουτρά αντί εισιτηρίου δραχμών 40 κατ’ άτομον μετ’ επιστροφής. Διάρκεια ταξειδίου 30 λεπτών. Τώρα που έκανε την εμφάνισί του εις τα χωριά και εις τα Λουτρά, σκεφθείτε την εντύπωσιν των ανθρώπων που πρώτην φοράν βλέπουν αυτοκίνητον. Τα παιδιά του χωριού το εκύτταζαν ως αξιοπερίεργον θέαμα. Υπάρχουν όμως και ηλικιωμένοι άνθρποι, οίτινες δεν έχουν εξέλθει ποτέ από τον τόπον μας. Οι δε χωρικοί με τα ζώα τους ευρίσκουν τον μπελά τους, όταν διασταυρώνονται με το «βουΐζον» αυτοκίνητον. Οπωσδήποτε η Τήνος απέκτησε συγκοινωνίαν αυτοκινήτου, θα είναι δε ευτύχημα να έλθη η ώρα της ενώσεως της Εθνικής οδού με την Εθνικήν οδόν Πανόρμου».

Το 1937 έφτασε και το πρώτο φορτηγό του Ανδριώτη από την Κώμη (πατέρα του αείμνηστου Τζωρτζίκου). Αρχικά προβλεπόταν η εθνική οδός να πάει Κώμη – Καλλονή και από εκεί Αγία Μαρίνα – Εξωμεριά). Τελικά, όμως, επικράτησε η λογική και στις 9.5. 1951 άρχισε από τον Άγιο Νικήτα η διάνοιξη του δρόμου προς την Εξωμεριά. Το τμήμα Υστέρνια –Πύργος είχε διανοιχτεί πριν τον πόλεμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου