Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

10 & 1 Χρυσοί κανόνες που αφορούν την δημόσια κριτική ενός βιβλίου...!

1.Ποτέ μη κρίνετε έναν συγγραφέα από τις πράξεις και τον χαρακτήρα των ηρώων βιβλίου του και ποτέ τους ήρωες του από τις πράξεις και τον χαρακτήρα του συγγραφέα.
2.Για να ασκήσετε κριτική σε βιβλίο πρέπει προηγουμένως να το έχετε διαβάσει. Στην περίπτωση που δεν σας προκαλεί το ενδιαφέρον και δεν επιθυμείτε να το ολοκληρώσετε, απλά το αναφέρετε αιτιολογώντας τους λόγους.
3. Να είστε περισσότερο αντικειμενικοί και λιγότερο υποκειμενικοί όταν κρίνετε ένα βιβλίο. Αν δεν συμπαθείτε έναν συγκεκριμένο συγγραφέα για τις προσωπικές του πεποιθήσεις π.χ. πολιτικές, θρησκευτικές κλπ, δεν είναι λόγος να κρίνετε αρνητικά και το έργο του.
4. Η κριτική σας πρέπει να εμπεριέχει απαραίτητα μια μικρή ανάλυση πάνω στην πλοκή του βιβλίου και τους ήρωες και να μην είναι περιορισμένη του τύπου «υπέροχο!!!» «μου άρεσε πολύ!!!!» ή «αίσχος!!!» «ήταν απαράδεκτο!!!!
5. Οι προσωπικές συμπάθειες, αντιπάθειες, φιλίες, μίση, ανταγωνισμοί κλπ δεν έχουν θέση στην αξιολόγηση ενός βιβλίου.
6. Η κριτική ενός βιβλίου πρέπει να ασκείται με σεβασμό προς τον δημιουργό ανεξάρτητα της γνώμης που έχετε για εκείνον ή το έργο του αλλά και προς τους αναγνώστες που επικροτούν ή αποδοκιμάζουν το βιβλίο.
7.Να ξέρετε πως οι συγγραφείς αντιλαμβάνονται αμέσως την κριτική ενός διαβασμένου απο ένα αδιάβαστο αναγνώστη, τον κακεντρεχή από τον κόλακα, τον φίλο από τον εχθρό, το ίδιο και οι πραγματικοί αναγνώστες.
8. Να θυμάστε πως ο χρόνος είναι ο μόνος κριτής που θα δικαιώσει ή θα απορρίψει ένα βιβλίο όση διαφήμιση και προώθηση κι αν του γίνει γιατί είναι ο πλέον αλάνθαστος και δίκαιος.
9. Μια αρνητική κριτική όταν στηρίζεται σε βάσεις, βοηθά τον συγγραφέα αλλά κάθε δημιουργό να δει τα λάθη του και να προσπαθήσει για το καλύτερο όμως ακόμη περισσότερο μια θετική κριτική -όταν την αξίζει φυσικά- τον βοηθά να συνεχίζει με περισσότερη αγάπη αυτό που κάνει.
10. Ποτέ να μην αποκαλύπτετε δημόσια και γενικότερα βασικά γεγονότα και καλά κρυμμένα μυστικά από την υπόθεση ενός βιβλίου ακόμη κι αν σας το ζητήσουν. Στο τέλος θα σας πουν «ευχαριστώ που έζησα την αγωνία»
11. Να γνωρίζετε πως οι κριτικές που εμπεριέχουν υβριστικό φρασεολόγιο που υποτιμά τον συγγραφέα ή το έργο του γίνονται επίτηδες από επιτήδειους με ένα σκοπό.Τη διαπόμπευση του μέσω του έργου του ή το αντίστροφο και σοφό είναι να μη λαμβάνονται σοβαρά. Ένας πραγματικός βιβλιοαναγνώστης πάνω από όλα έχει ήθος και ευπρέπεια και δεν καταδέχεται να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο.

Χρυσηίδα Δημουλίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου