Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Pancratium maritimum - Κρίνος της θάλασσας...!

Το Κρινάκι της θάλασσας ή Παγκράτιο το παράλιο ανήκει στην οικογένεια Amaryllidaceae.
Είναι αυτοφυές βολβώδες πολυετές φυτό, με ύψος έως 60 εκ., βολβό μέγεθος 5-7 εκ. και ριζικό σύστημα μέχρι και 1,5 μέτρο βαθιά στο έδαφος.
Τα φύλλα του έχουν 2 εκατοστά πλάτος και 75 εκατοστά μήκος, εμφανίζονται το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι ξεραίνονται.


Τα μεγάλα λευκά άνθη με τους κίτρινους ανθήρες αναδύουν ένα ευχάριστο, εξωτικό και πολύ λεπτό άρωμα που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό τις απάνεμες καλοκαιρινές νύχτες.
Αποτελούνται από το περιάνθιο, με 6 λευκά πέταλα με αχνή πράσινη ρίγα, και από μια κορώνα σε σχήμα μεγάλης χοάνης που είναι στολισμένη με 12 τριγωνικά δόντια, με 6 κίτρινους ανθήρες ανά 2 δόντια. Ανθοφορεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο.



Ο καρπός του είναι μαύρη κάψα και εμφανίζεται το φθινόπωρο.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση ή με τους μαύρους ακανόνιστους σπόρους που διασκορπίζονται από τον άνεμο ή ταξιδεύοντας επιπλέοντας στη θάλασσα και διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.
Το συναντάμε στις αμμώδεις θαλάσσιες ακτές της Μεσογείου ιδιαίτερα στην Κορσική, στο Ισραήλ, την Τουρκία, στις Καναρίους νήσους και στην Κρήτη. Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί του στην Ελλάδα υποχωρούν σημαντικά, κυρίως λόγω των έντονων τουριστικών και οικιστικών πιέσεων που δέχονται οι βιότοποι του.


Λέγεται ότι είναι τόσο έντονο το άρωμα του, που μπορεί να κρατήσει τα πρόβατα μακριά από τις ακτές.

Ο βολβός αναφέρεται ως ελαφρώς τοξικός.

Υπάρχει ένας πίνακας του φυτού αυτού στην γνωστή τοιχογραφία με το μπλε πουλί στο παλάτι της Κνωσού, το οποίο θεωρείται ως η πρώτη αναπαράσταση του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου