Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι παγκοσμίως γνωστός ως προστάτης των ερωτευμένων, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι τα οστά του βρίσκονται εδώ και δύο αιώνες ...στην Ελλάδα και μάλιστα στη Μυτιλήνη!
Ο Αγιος Βαλεντίνος ήταν ένας νεαρός χριστιανός.Μια εικόνα του σώζεται στην εκκλησία της Santa Maria Antiqua, την ενορία των Ελλήνων της Ρώμης, την περίοδο της ρωμαικής αυτοκρατορίας, ο οποίος διακρίνοταν για την χριστιανική του αγάπη και το ενωποιό του πνεύμα.
Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου
Μαρτύρισε (αποκεφαλίστηκε) κατ΄την περίοδο των διωγμών του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου του Β' (ο επωνομαζόμενος: ο Γότθος), στις 14 Φεβρουαρίου 268 μ.Χ και θάφτηκε στις Κρακόμβες της Αγίας Πρίσκιλλας στην Ρώμη. Το 1815, ο Πάπας Πίος ο 7ος, πρόσφερε τα λείψανά του ως δώρο σ' εναν ιερέα ευγενικής καταγωγής, τον Giovanni-Battista Longarini di San ConstanzoAN, που προέρχετο από το δουκάτο του Ουρμπίνο.
Eπειτα από πολλές περιπέτειες, το 1907, τα λείψανά του βρέθηκαν στην Μυτιλήνη μέσα στην καθολική εκκλησία της Παναγίας αφού πρώτα ανήκαν σε μία απόγονο του ευγενή στην Λουκία Θεοφανοπούλου-Bongigli, η οποία και τα δώρισε στους Καπουτσίνους μοναχούς της εκκλησίας.
Από τη Ρώμη στη Μυτιλήνη
Επί δύο ολόκληρους αιώνες τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη των ερωτευμένων, αναπαύονταν στην καθολική εκκλησία, τη γνωστή σε όλους «Φραγκοκλησιά», στην οδό Ερμού, κάτω από την Αγία Τράπεζα.Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της καθολικής εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας δεν διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη.
Κάποια τμήματα από αυτά τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και κάποια άλλα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής εκκλησίας στη Ρώμη, απ' όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην Ανατολή, πριν από δυο αιώνες.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών κ. Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου του Παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, Ιερομονάχου Καπουτσίνου π. Γαβριήλ Ριγκέτο και παρεδόθησαν στον Αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητά του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος), προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου