Αυτό που σήμερα λέμε Εξώμπουργο, ο βράχος, αποτελείτο από τρεις ενότητες:
(α) Στην κορφή το Κάστρο της Αγίας Ελένης (φαίνεται το εκκλησάκι),
(β) Αμέσως από κάτω η Πόλη (Citta, το Κάστρο),
(γ) Απ’ έξω από την πύλη του φρουρίου το Προάστιο, το Εξώμπουργο (Sotto borgo, Έξω-μπόργκο), όπου τα καταστήματα και τα εργαστήρια (οι κάτοικοι το βράδυ έμπαιναν στην Πόλη).
Το 1715, μετά την παράδοση του Κάστρου στους Οθωμανούς, η οχύρωση ανατινάχθηκε και η πόλη καταστράφηκε. Οι κάτοικοι άλλοι έφυγαν από το νησί, άλλοι σκορπίστηκαν στα χωριά κι άλλοι κατέβηκαν στο λιμάνι. . Έμειναν όμως κάποιες οικογένειες και ο οικισμός του Εξώμβουργου διατηρήθηκε έως το 1870 περίπου. Η ορθή, λοιπόν, ονομασία του βράχου είναι το «Κάστρο της Τήνου» και όχι Ξώμπουργο.
Οι πυροβολαρχίες αναπτύσσονταν σε τρία επίπεδα. Εδώ στοχεύουν στο απέναντι βουνό ( monte delle forche = βουνό των αγχονών), από όπου μπορούσε το εχθρικό πυροβολικό να χτυπήσει τις οχυρώσεις και το κάστρο.
Κλασική αναπαράσταση του Κάστρου με τα τρία επίπεδα ζωγραφισμένη από τα ανατολικά.
|
Κάτοψη της Πόλης και του Κάστρου ( απλοποιημένο σχέδιο του Coronelli [1696] από το πλέον σύνθετο του Basilicata [1630]). Διακρίνονται οι πέντε εκκλησίες της Πόλης (μία ορθόδοξη) και η Αγία Ελένη του Κάστρου (διπλής μάλλον λατρείας). Στο προάστιο υπήρχαν άλλες δυο εκκλησίες (η μία ορθόδοξη). |
Κάτοψη των οχυρώσεων από το βιβλίο του Ermanno Armao, Pompeo Ferrari... (Roma 1938) |
Το εκκλησάκι της Αγίας Ελένης, αντιγραφή από το σχέδιο του Basilicata [1630). |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου