Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Η αγκινάρα της Τήνου...!

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Τήνος είναι φημισμένη για τις αγκινάρες της, τις καλύτερες των νησιών του Αιγαίου και μ’ αυτές της Κρήτης και της Πελοποννήσου από τις καλύτερες της χώρας μας.
Οι φρέσκιες Αγκινάρες Τήνου πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές της Αθήνας από ντόπιους παραγωγούς ή διακινούνται στις Λαϊκές Αγορές μέσω της Κεντρικής Λαχαναγοράς).
Μικρές, σφικτές, πεντανόστιμες καλλιεργούνται στη κοιλάδα της Κώμης, στο Δημοτικό διαμέρισμα του Εξωμβούργου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες, να γίνουν γνωστές στην Ελλάδα και μιά από αυτές είναι και η γιορτή της αγκινάρας στην Κώμη.
Η αγκινάρα είναι πολυετής καλλιέργεια που διαρκεί 3-4 χρόνια. Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα, η φύτευση των οποίων, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας ξεκινάει τον Αύγουστο. Τα φυτά φυτεύονται σε γραμμές απόστασης 1-1,5μ. και απέχουν μεταξύ τους 60-100 εκατοστά. Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμμνου.
Προτιμάται η καλλιέργεια της να γίνεται σε προφυλαγμένες από το ψύχος θέσεις καθώς και σε εδάφη χωρίς πολύ υγρασία. Ευδοκιμεί σε περιοχές με εύκρατο δροσερό με ήπιο χειμώνα κλίμα.
Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές και ότι εκτός από ένα νόστιμο λαχανικό, αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκομίσουμε τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας που προσφέρουν οι αγκινάρες. Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους για τους περισσότερους είναι το εσωτερικό τους, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Μπορούμε να μαγειρέψουμε και να φάμε τις αγκινάρες στον ατμό, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, με τα φύλλα τους ή όχι.
Δείτε 8 λόγους για να συμπεριλάβετε τις αγκινάρες στη διατροφή σας.
1. Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
Μια μελέτη που έγινε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι αγκινάρες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και κατέχουν την έβδομη θέση σε μια μελέτη των επιπέδων αντιοξειδωτικών σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα. Μερικά από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στις αγκινάρες είναι η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες, η κυναρίνη, η λουτεολίνη κ.ά..
Αντικαρκινική δράση

Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα φύλλων της αγκινάρας προτρέπει την απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, της λευχαιμίας και του καρκίνου του μαστού. Μια ιταλική μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, που υπάρχουν στο αγκινάρες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
2. Αυξημένη ροή χολής
Ο πολτός από φύλλα αγκινάρας περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται πολυφαινόλη κυναρίνη, που αυξάνει τη ροή της χολής.
3. Ωφέλιμες για το συκώτι
Χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Οι αγκινάρες εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος και οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πλέον την ορθή αυτή χρήση.
4. Καλύτερη πέψη


Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων.

5. Προστασία των οστών
Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη, ή με άλλους μηχανισμούς. Είναι λοιπόν ιδανικές για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.
6. Θεραπεία για το χανγκόβερ
Χάρη στις θετικές επιπτώσεις τους στο ήπαρ, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι αγκινάρες θεραπεύουν τον πονοκέφαλο μετά το ποτό, ιδιαίτερα τα φύλλα τους.
7. Μείωση της χοληστερόλης
Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά στα φύλλα αγκινάρας μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL).
8. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Μια μεσαία αγκινάρα έχει περισσότερες φυτικές ίνες από ό, τι ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα.

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου