Ο θεσμός της προίκας με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε στα ελληνικά ήθη και έθιμα.
Η προίκα ήταν ένα μεγάλο θέμα για την οικογένεια του κοριτσιού και μάλιστα σε περιόδους φτώχειας οι γονείς μοχθούσαν για να την συγκεντρώσουν.
Ο γάμος αποτελούσε εμπορική συμφωνία και τα κορίτσια ήταν το προϊόν πώλησης. Όση περισσότερη προίκα είχε μία κοπέλα τόσο πιο περιζήτητη νύφη ήταν.
Από την περίοδο της τουρκοκρατίας μαρτυρούνται συμβόλαια προίκας, τα λεγόμενα «προικοσύμφωνα».
Τα πρώτα προικοσύμφωνα μαρτυρούνται γύρω στα 1500 μ. χ. Σ’ αυτά μπορούμε να δούμε όλες τις κοινωνικές τάξεις και διαφορές.
Από τα πιο πλούσια που περιέχουν σπίτια, χωράφια, ζώα κλπ., ως τα πιο φτωχικά που μπορεί να είναι μόνο ρουχισμός, οικοσκευές, ίσως και καμιά… κότα!
Πηγή: ingossip.gr |
ΤΟ "ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ" ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΆΛΛΑ ΜΜΕ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟ, ΠΛΑΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ. ΟΥΤΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΟΥΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΙΧΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΥΡΟ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Καλημέρα σας κύριε Ρούσσο...! Το κείμενο το βρήκα σε ένα Συριανό site και για αυτό το αντέγραψα στο δικό μου το μπλοκ... Έχω να σας κάνω μια πρόταση για την αποκατάσταση της αλήθείας αν θέλετε και εσείς φυσικά... Επειδή δεν μένω πλέων στη Σύρο θα μπορούσατε να πάτε στο Μουσείο επαγγελμάτων στον όροφο αν θυμάμαι καλά έχει ένα προικοσύμφωνο και να το βγαζατε 2 φωτογραφίες για να μπορέσω και εγώ να αναρτήσω το αυθεντικό και έτσι θα μάθουν και οι Συριανοι και οι υπόλοιποι αναγνώστες τι ήταν και τι γράφανε τα προικοσύμφωνα εκείνης της εποχής... Το Email μου είναι fragiskapr@gmail.com για αν και οπότε μπορέσετε να βγάλετε τις φωτογραφίες... Σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση...
Διαγραφή