Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Η παραλία «του Αμερικάνου» στη Σύρο...!

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, εκδόθηκε στις Η.Π.Α. ένα βιβλίο με τίτλο “Island in Greece”, που μιλούσε για τη ζωή ενός ανθρώπου, που ζούσε στη βόρεια πλευρά της Σύρου. 
Ο άνθρωπος αυτός ήταν γνωστός στους Συριανούς ως «ο Γιάννης, ο Αμερικάνος» και είχε το μεράκι να φυτεύει δένδρα.
Ο «Γιάννης» (Τζων Πήρσον), δεν ήταν κάποιος τυχαίος... 
Ήταν οικονομολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών και το 1964 αγόρασε μια περιοχή 800 στρεμμάτων στην Απάνω Μεριά, στην παραλία της Γριάς Σπηλιάς, την περιέφραξε για να κρατήσει μακρυά τις κατσίκες, έσκαψε δυο πηγάδια μέσα στα βράχια και με σκληρό αγώνα, αποφασιστικότητα και καρτερία, φύτευε δενδρύλια αποσκοπώντας να δώσει ζωή στην απογυμνωμένη περιοχή.

Κάθε χρόνο, περνούσε αρκετούς μήνες εκεί φροντίζοντας και επιβλέποντας την περιποίηση των δένδρων.
Τα πρώτα χρόνια φύτεψε πάνω από 10.000 δένδρα. 
Επέζησαν περίπου 5.000 απ’ αυτά, μερικά λίγο μεγαλύτερα από μπονζάι, λόγω του ισχυρού ανέμου, άλλα όμως φτάνουν ως και τα 6 μέτρα. 
Το έδαφος είναι άγονο, η βροχή σπάνια, ο ήλιος το καλοκαίρι ανελέητος, ο αέρας συνεχής και ισχυρός και η αρμύρα της θάλασσας κατακαίει τη βλάστηση, αλλά τα δένδρα ευδοκίμησαν, λόγω της αγάπης και της φροντίδας του «Γιάννη». 
Η περιοχή της Γριάς Σπηλιάς είναι πλέον γνωστή σαν η παραλία «του Αμερικάνου».
Ο Τζων Πήρσον απεβίωσε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001, στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ηλικία 95 ετών και σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, η στάχτη του σκορπίστηκε στο αγαπημένο του δάσος, στην παραλία «του Αμερικάνου».




Πηγή www.eyploia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου