Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Καλή Χρονιά...!


Στις 31 Δεκεμβρίου αφήσαμε πίσω μας 31.536.000 δευτερόλεπτα, ένας χρόνος έφυγε και ένας χρόνος ήλθε, που θα μας χαρίσει άλλα τόσα...!


Η ζωή μας περνάει μέσα "σε ένα πήγαινε έλα" του χρόνου...!

Ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα στη γη που μπορεί να καταλάβει την αξία του...!

Αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό προσκαλούμεθα να διαχειριστούμε, όσο καλύτερα μπορεί ο καθένας μας...!

Είναι ο χρόνος της ζωής μας...!

Η κάθε μέρα είναι μια καινούρια Πρωτοχρονιά με ελπίδες, προσδοκίες, αραματισμούς, με αγώνες...!

Αν χάσεις την περιουσία σου, μπορείς να την ξανακάνεις, αν χάσεις όμως το χρόνο σου δεν θα τον ξαναβρείς ποτέ...!

Έτσι ο θυσαυρός των 31.536.000 δευτερολέπτων πρέπει να εξαγοραστεί από όλους μας με έργα πνευματικά, δημιουργικά, αγάπης, αισιοδοξίας, για να μην χάσουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο από την ζωή μας...!

Για αυτό εύχομαι το 2018 να κυλήσει για όλους μας ειρηνικό, δημιουργικό και πρωτίστως να μας χαρίσει υγεία...!

Το ΧΘΕΣ είναι ιστορία...!
Το ΑΎΡΙΟ είναι μυστήριο...!
Το ΣΉΜΕΡΑ είναι δώρο...!
ΧΑΡΕΊΤΕ ΤΟ...!


Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων...!

ΑλεξανδρινόΑστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, επιστ. όνομα Euphorbia pulcherrima (Ευφορβία η κομψοτάτη) είναι φυτό, από το οποίο φτιάχνεται το στεφάνι με φύλλα κόκκινα και πράσινα και με λίγα κίτρινα ή άλλα και που αποτελεί βασικό μέρος του στολισμού κατά τις εορτές των Χριστουγέννων με διάφορες χρήσεις, είτε να κρέμεται έξω από την εξώπορτα ή πάνω από το τζάκι, είτε να φέρεται οριζόντια με κεριά και να στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη σήμερα η επίδειξή του θεωρείται ως έναρξη των εορτών αυτών.

Ιστορία εθίμου:


Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνηθίζεται η κατασκευή στεφάνων από πολύ παλιά σε ανάμνηση αρχαίων εορτών.

Η κατασκευή σαν αστέρι τοποθετείται κυρίως στη κορυφή του Χριστουγεννιάτικου δένδρου. Επίσης ως Αστέρι της Βηθλεέμ συνήθως φέρεται στον ψηλότερο ιστό των πλοίων αλλά τελευταία και σε κτίρια, είτε αυτοφωτιζόμενο είτε όχι.

Οι Γάλλοι τα Αλεξανδρινά τα ονομάζουν «Etoiles de Noël»


Πώς να το διατηρήσετε:

1. Αρχικά κρατήστε το μέσα στο σπίτι. Καλό θα είναι να το βάλετε σε τέτοιο σημείο που να έχει επαρκές φως και αερισμό. Αποφύγετε θέσεις που να είναι μακριά από καλοριφέρ ή άλλες πηγές θερμότητας.

2. Ποτίζετε όπως ποτίζουν όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου, όταν στεγνώνει το χώμα στη γλάστρα. Καλό είναι να το βάζετε στην μπανιέρα ή στο νεροχύτη, να του ρίχνετε αρκετό νερό και να το αφήνετε να στραγγίζει. Αποφύγετε να αφήνετε το πιάτο κάτω από τη γλάστρα και να υπάρχουν έτσι νερά να λιμνάζουν.

3. Ύστερα από μερικές εβδομάδες, το φυτό θα αρχίσει να μαυρίζει ή να ρίχνει τα κόκκινα φύλλα και αργότερα τα πράσινα. Σε αυτό το σημείο θα κόψετε με ένα ψαλίδι 30 - 40 εκατοστά τα κλαδιά από το χώμα αφήνοντάς τα σκέτα, με τα φύλλα που υπάρχουν και συνεχίστε να το ποτίζετε κατά τον ίδιο τρόπο (όταν στεγνώνει το χώμα μόνο). Κάποια στιγμή το φυτό θα μείνει χωρίς φύλλα καθόλου. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς είναι φυλλοβόλο. Μην στεναχωρηθείτε. Κρατήστε το μέσα στο σπίτι αν μπορείτε, μέχρι τουλάχιστον να περάσουν τα πολλά κρύα του χειμώνα. Τώρα χρειάζεται νερό, αλλά σε λιγότερη ποσότητα, σε πιο αραιά διαστήματα.

4. Όταν περάσει ο Φεβρουάριος και γλυκάνει λίγο ο καιρός βγάλτε το φυτό στο μπαλκόνι. Αφήστε το εκεί και συνεχίστε να το ποτίζετε. Μόλις μπει η άνοιξη, το φυτό θα αρχίσει να πετάει καινούρια ματάκια και από τα ματάκια φυλλαράκια νέα. Από εκεί και πέρα αφήστε το φυτό στη βεράντα να μεγαλώσει και να το φροντίζετε όπως όλα τα υπόλοιπα φυτά της βεράντας σας.


Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Τα Κύτταρα Σας Ακούνε – Γιατρευτείτε Μιλώντας Στο Σώμα Σας & 2 Συμβουλές Του Όσσο...!

H επιστήμη αρχίζει να συνειδητοποιεί την αρχέγονη γνώση των σαμάνων, των θεραπευτών και των πνευματικών δασκάλων, που βασίζονταν στις μοναδικές πνευματικές ιδιότητες του μυαλού για την επούλωση σωματικών και ψυχικών τραυμάτων. Το σώμα μας αποτελείται από κύτταρα και σε αυτά πρέπει να δώσουμε προσοχή, όταν απαιτούμε κάτι από αυτό.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να μην δίνουμε αρκετή προσοχή στις σκέψεις που κάνουμε. Τα κύτταρά μας ακούνε τις αρνητικές σκέψεις του εσωτερικού μας διαλόγου, κάθε στιγμή, καθημερινά. Έχουν την ικανότητα να αποθησαυρίζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις προηγούμενες εμπειρίες μας και τίποτα από αυτά δεν χάνεται, αν δεν δώσουμε εντολή εμείς να λησμονηθεί.
Αντιθέτως, κάθε σκέψη μετράει, που σημαίνει ότι όλη η στοργικότητα και η ενθάρρυνση που δίνετε στον εαυτό σας και όλα τα θετικά λόγια και οι δημιουργικές σας σκέψεις απορροφούνται από τα κύτταρα σας. Τα λόγια και οι συχνότητες της σκέψης έχουν την ικανότητα να αναπρογραμματίσουν ακόμη και το DNA.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε ένας εγκέφαλος, που υποστηρίζεται από ένα ασήμαντο και επουσιώδες σώμα, αλλά ένα εξαιρετικά ευφυές ον. Κάθε μέρος της υπόστασής μας έχει τη δική του συνείδηση και η επίγνωση αυτή μας βοηθάει να επουλώσουμε τα τραύματά μας.

Τα Θετικά Λόγια Θεραπεύουν Το Σώμα


Για να αναπτύξουμε μια σεβαστή και στοργική σχέση με τον εαυτό μας, το σώμα μας, τα όργανα και τα κύτταρά μας, πρέπει να δούμε την εκπληκτική αλληλεξάρτηση όλων αυτών μέσα μας. Το πρώτο βήμα είναι να μπορέσουμε να ακούσουμε το σώμα μας μέσω του διαλογισμού. Ας αρχίσουμε λέγοντας φωναχτά «Σ’αγαπώ«!
Η Therese Wade δίνει τις εξής πρόσθετες συμβουλές:
  • Προσεγγίστε το σώμα σας με γνήσια συμπόνια, κατανοώντας ότι αποτελείται από ενσυνείδητα κύτταρα που βιώνουν συναισθήματα.
  • Δημιουργήστε μια βάση εμπιστοσύνης με το σώμα σας μέσω θετικών εσωτερικών συνομιλιών σχετικά με την αμοιβαία επιθυμία να συνεργαστείτε και να ξεπεράσετε την ασθένεια που σας ταλαιπωρεί.
  • Επιτρέψτε μεταπτώσεις στη συνομιλία χρησιμοποιώντας διαφορετικές σκέψεις και λέξεις που προκαλούν αυθόρμητα εξευγενισμένα συναισθήματα.
Ο πνευματικός ηγέτης, Osho (Όσσο), προσθέτει: «Μόλις αρχίσετε την επικοινωνία με το σώμα σας, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα. Το σώμα δεν εξαναγκάζεται, αλλά πείθεται. Έτσι δεν έρχεστε σε σύγκρουση με το σώμα, κάτι που θα ήταν άσχημο, βίαιο, επιθετικό, μιας και κάθε είδους συγκρούσεις οδηγούν σε ανεξέλεγκτη ένταση. Αφήστε την συνεργασία να βάλει τους κανόνες«.
Ο Osho δίνει δύο παραδείγματα που δείχνουν πως να προσεγγίσουμε το σώμα ώστε να έρθουμε σε ισορροπία μαζί του:
Για την απώλεια βάρους: «Πρώτα πείτε στον εγκέφαλο πως θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στο σώμα και τότε αυτός πρέπει να το δώσει. Στη συνέχεια, απλώς πείτε στο σώμα ότι θα ήταν ιδανικό να χάσετε κάποια κιλά και να έχετε έναν πιο σωστό μεταβολισμό. Συνεχίστε να τρώτε φυσιολογικά, απλά πείτε στο σώμα σας ότι πρέπει να χάσει μερικά κιλά. Όταν πετύχετε το στόχο σας, πείτε στο σώμα να διατηρηθεί όπως είναι και ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να χάσει ή να κερδίσει περισσότερο βάρος.«
Για τις ημικρανίες: «Μιλήστε στο σώμα με δύο τρόπους. Πρώτα απευθυνθείτε σε ολόκληρο το σώμα, λέγοντάς του ότι η βοήθειά του είναι απαραίτητη για να απαλλαγείτε από τον πόνο στον εγκέφαλο. Εξηγήστε στο σώμα ότι ο πόνος δεν είναι κάτι φυσιολογικό για το ίδιο. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να κουβαλά αυτό τον πόνο. Στη συνέχεια, μιλήστε στον εγκέφαλό σας απευθείας. Με δικά σας λόγια πείτε του: «εγώ σε αγαπώ, αλλά αυτός ο πόνος δεν είναι μέρος της φύσης σου και είναι καιρός να απαλλαγούμε από αυτόν.» Και όταν φύγει απλώς υπενθυμίστε στον εγκέφαλο να μην τον δεχτεί πίσω.«
Σκεφτείτε ότι η αληθινή θεραπεία και υγεία μπορεί να είναι δυνατή εάν διδαχτούμε πώς να συμφιλιωθούμε με το σώμα μας.
πηγή: http://share24.gr

Τι συμβολίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Το δέντρο των Χριστουγέννων ή χριστουγεννιάτικο δέντρο απoτελεί σήμερα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο - έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των «ειδωλολατρών» στη βελανιδιά, αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.
Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α' το 512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα.
Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθηκε αρκετά χρόνια μετά από ό,τι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης.
Τα χριστουγεννιάτικα δένδρα μπορεί να είναι είτε φυσικά, κυρίως έλατα, είτε τεχνητά των οποίων η παραγωγή είναι σημαντική. Οι βιοτεχνίες παραγωγής χριστουγεννιάτικων στολιδιών είναι επίσης πολύ σημαντικές. Η υλοτομία των φυσικών δένδρων για τις ανάγκες του εθίμου γίνεται πάντα από συγκεκριμένα δενδρόφυτα μέρη και μετά από σχετική άδεια του κατά τόπο αρμόδιου Δασαρχείου.
Τα σημαντικότερα χριστουγεννιάτικα δένδρα στον κόσμο είναι αυτά που στολίζονται στο Μπάκιγχαμ Πάλας στο Λονδίνο και στον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι σήμερα για λόγους εμπορίου τέτοια δένδρα, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, στολίζονται και σε χώρες μη χριστιανικές.
Το ακριβότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο σήμερα (2010) στον κόσμο είναι αυτό που φέρεται στο ξενοδοχείο Εμιρέιτς Παλάς στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου όλα τα στολίδια του είναι πραγματικά πανάκριβα κοσμήματα με πολύτιμες πέτρες πάνω τους που διατίθενται προς πώληση, η συνολική αξία των οποίων φθάνει τα 11 εκατομμύρια δολάρια.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο:


Αρχικά το έλατο που είναι και το παραδοσιακό δέντρο που στολίζουμε, έχει μια ιδιότητα: δεν μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ. Ακόμα και στο βαθύ χειμώνα, είναι καταπράσινο και "ζωντανό".

Αυτό δεν είναι τυχαίο και συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.
Τώρα, αν παρατηρήσετε το σχήμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου -του έλατου- είναι τριγωνικό. Αυτό που συμβολίζεται με αυτόν τον τρόπο είναι η Αγία Τριάδα.
Πολλές φορές έχουμε το χιόνι που βάζουμε επάνω στο έλατο και γενικά στη φάτνη. Εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιος Χριστιανικός συμβολισμός, παρά μόνο ότι είναι βαθύς χειμώνας κατά το χαρμόσυνο αυτό γεγονός.

Τα στολίδια του:

Τώρα τα στολίδια επάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζουν κι αυτά διάφορα σχετικά με τη γέννηση του Χριστού. Βάζουμε λαμπάκια (και παλιά που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός βάζανε κεριά) για να συμβολίσουμε ότι ο Χριστός είναι το Φως της ζωής.
Αντίστοιχα στην κορυφή του βάζουμε ένα αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της ανατολής που προσδίδει τη γέννησή Του και οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.
Επίσης, αντί για άστρο βάζουμε έναν άγγελο που συμβολίζει τον άγγελο Κυρίου που ανακοίνωσε στον Ιωσήφ και την Παρθένο Μαρία τη γέννησή Του.
Οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που παραδοσιακά είναι κόκκινες, συμβολίζουν τη θυσία του Σωτήρα για όλους εμάς (το κόκκινο συμβολίζει το αίμα στην ουσία).
Οι γιρλάντες που βάζουμε μερικές φορές, συμβολίζουν κάτι χαρμόσυνο και χαρούμενο που δεν είναι άλλο από τη γέννηση του Χριστού.
Τα ζαχαρωτά (σε σχήμα μαγκούρας) συμβολίζουν τη μαγκούρα του βοσκού στην ουσία που χρησίμευε στο να φέρει τα πρόβατα ο βοσκός στο σωστό δρόμο. Αυτό τα Χριστούγεννα στην ουσία συμβολίζει τον Σωσία που ήθελε να φέρει τον κόσμο στο σωστό δρόμο.

Ρίζες από την Ανατολή:


Σε χειρόγραφο του Βρετανικού Μουσείου, του 13ου αιώνα, αναφέρεται πως το έτος 512 ο αυτοκράτορας Αναστάσιος Α΄ έκτισε ένα Ναό στο Tur Abdyn της Συρίας στον οποίο προσέφερε δύο ορειχάλκινα δένδρα στημένα εκατέρωθεν της Ωραίας Πύλης του Ιερού Βήματος, τα οποία είχαν θέσεις για φώτα. Επίσης και στον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν επί Βυζαντίου, στο επιστύλιο του τέμπλου, μεταλλικά δένδρα σε σχήμα κώνου (πυρσόμορφα δένδρα) όμοια με κυπαρίσσια, όπου αντί για καρπούς έφεραν φώτα σε σχήμα κωνοειδές. Βεβαιώνεται επιπλέον η χρήση πολυκάνδηλων σε σχήμα δένδρου σε όλο τον Ναό. Μάλιστα σε διάφορα μέρη όπως στο Λιτόχωρο Πιερίας και τα Επτάνησα στόλιζαν δένδρα στο μέσο των Εκκλησιών με φρούτα ή και καρπούς. Στην Καππαδοκία στόλιζαν μέσα στα σπίτια κατά το Δωδεκαήμερο κλαδιά κωνοφόρων ή άλλων δένδρων με ξηρούς καρπούς και αυτοσχέδια στολίδια.




πηγή: https://el.wikipedia.org

13 Πράγματα που δεν αγοράζουν τα λεφτά...!

- Συμπεριφορά
- Ήθος
- Σεβασμό
- Χαρακτήρα
- Κοινή Λογική
- Εμπιστοσύνη
- Αφοσίωση
- Υπομονή
- Φιλία
- Σοφία
- Αγάπη
- Κλάση
- Ακεραιότητα


Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

"...Όταν μια πόρτα κλείνει, μια άλλη πάντα ανοίγει..."

Καλησπέρα σας...!
Όλα σε αυτή την ζωή ανατρέπονται...
Εκεί που λες ότι όλα σου πάνε καλά ξαφνικά αρχίζουν να παίρνουν την κάτω βόλτα... Και εκεί που παίρνουν την κάτω βόλτα ξαφνικά βγαίνει ο ήλιος...
Όλο αυτό που συμβαίνει κατά μια έννοια είναι καλό γιατί έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε τα μικρά απλά καθημερινά πράγματα...
Και όπως λέει ο απλός λαός "...Όταν μια πόρτα κλείνει, μια άλλη πάντα ανοίγει..."
(Η παρακάτω φωτογραφία είναι από τον Πύργο της Τήνου...)
Να έχετε ένα όμορφο βράδυ...!


Η Τήνος σε καμβά ζωγραφισμένη με τέμπερες...!


Καλημέρα σας από την όμορφη Τήνο...!

Καλλιτεχνικές ανησυχίες μας πιάσανε...!

Η Τήνος σε καμβά ζωγραφισμένη με τέμπερες...!

Να έχετε μία όμορφη μέρα...!


Σαλιγκαράκι μαξιλαράκι...!


Καλημέρα σας...!


Σήμερα θα ξεκινήσουμε δημιουργικά την μέρα μας με αυτό το όμορφο χειροποίητο σαλιγκάρι που έφτιαξα με την βοήθεια μιας κυρίας που αγαπώ πολύ...!



Όταν προσκυνάτε μια εικόνα ενός Αγίου...!

Μόνο ένα πράγμα θα σας ζητήσω να έχετε στην σκέψη σας καθώς θα προσκυνάτε την εικόνα ενός αγίου ή αγίας: 
ότι πίσω από το φωτοστέφανο που εσείς βλέπετε, καμαρώνετε και παρηγορήστε, να θυμάστε ότι ο άγιος υπήρξε πρόσωπο που πάλεψε πολύ με τον εαυτό του. Που η σχέση με τον Θεό του στοίχισε και τον «τσάκισε».
Στα λαμπερά μάτια των εικόνων, να βλέπετε τον ανείπωτο πόνο του σταυρού, τις νύχτες τις απόλυτα μοναχικές που το ξημέρωμα έμοιαζε ως λύτρωση. Γι αυτό όταν φιλάτε τις εικόνες των αγίων μην ζητάτε μόνο, πείτε κι ένα ευχαριστώ, ένα σε αγαπώ γι αυτά που πέρασες και είσαι…
π. Λίβυος

Γιατί η αγαπημένη μουσική της εφηβείας δεν διαγράφεται ποτέ από τη μνήμη;

Σύμφωνα με ψυχολόγους, η μουσική που κάποιος άκουγε στην εφηβεία, αποτυπώνεται στη μνήμη και έχει μεγάλη επιρροή στα συναισθήματά του, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια. Δημιουργείται ένα ιδιαίτερο δέσιμο, έστω και αν με την πάροδο των χρόνων, άλλαξαν οι μουσικές προτιμήσεις.
Έρευνα του Νευρολογικού Ινστιτούτου του Μόντρεαλ έδειξε ότι, στο άκουσμα αγαπημένου τραγουδιού, ενεργοποιούνται τέσσερις νευροδιασπάστες.
Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες, που βελτιώνουν τη διάθεση και προκαλούν το αίσθημα της ευτυχίας.

Στην εφηβεία όμως, η νευρολογική διαδικασία είναι πιο έντονη, εξαιτίας των αυξημένων ορμονών.
Έτσι, δημιουργείται ισχυρή ψυχική σύνδεση με τα τραγούδια και αποτυπώνονται καλύτερα στη μνήμη του εφήβου.

Σύμφωνα με το ψυχολόγο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Petr Janata, η εφηβεία χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα, επειδή το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με καταστάσεις, για πρώτη φορά στη ζωή του.
«Οι εμπειρίες που προκαλούν έντονα συναισθήματα, μετατρέπονται σε ισχυρές μνήμες, που δύσκολα κάποιος ξεχνάει. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική που ακούει», ανέφερε.

Στην εφηβεία αρχίζει να διαμορφώνεται το μουσικό γούστο.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι νέοι δένονται τόσο πολύ με τη μουσική που τους αρέσει και βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από αυτή.
Επίσης, το είδος που ακούν, αντικατοπτρίζει το χαρακτήρα και τις αξίες, ενώ με πολλές φορές, με βάση αυτό, διαμορφώνεται η προσωπικότητά τους.
Για παράδειγμα, ένας που ακούει  heavy metal, τις περισσότερες φορές ακολουθεί το ντύσιμο και το ιδεολογικό πλαίσιο και τις αξίες, που πρεσβεύει το συγκεκριμένο είδος.

Παράλληλα, ο ψυχολόγος ανέφερε ότι, η μουσική είναι τρόπος κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς το άτομο νιώθει ότι ανήκει σε μια ομάδα.
Επίσης, λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των φίλων.
«Η μουσική δημιουργεί κοινές εμπειρίες ανάμεσα στα μέλη μιας παρέας και τα φέρνει πιο κοντά. Έτσι, διαμορφώνεται ένα σημαντικό μέρος της ζωής του ατόμου, που δεν γίνεται να διαγραφεί από τη μνήμη του», εξήγησε ο Petr Janata.

Επίσης, πολλές φορές διαμορφώνουν την άποψη τους για κάποιον, με βάση τα μουσικά του γούστα. Γι’ αυτό, η μουσική είναι από τα πρώτα θέματα συζήτησης, όταν γνωρίζουν νέα άτομα.
Έρευνα του αγγλικού Πανεπιστημίου Λιντς έδειξε ότι, στην ηλικία 12-20 ετών, η προσωπικότητα του ανθρώπου παίρνει την τελική της μορφή, γι’ αυτό οι αναμνήσεις εκείνης της περιόδου είναι σημαντικές για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τι λέξεις και φράσεις πρέπει να λέτε σε όποιον έχει κρίση πανικού...!

Μια κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου που προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή κάποια προφανή αιτία που εκδηλώνεται η κρίση.
Η κρίση πανικού μπορεί να είναι μια έντονη και δύσκολη εμπειρία για το άτομο. Όταν συμβαίνουν κρίσεις πανικού, ίσως να νομίζετε ότι χάνετε τον έλεγχο, ότι παθαίνετε μια καρδιακή προσβολή ή ακόμα και ότι πεθαίνετε.
Αν κάποιος γνωστός σας παθαίνει μια κρίση πανικού, αυτός ή αυτή μπορεί να βιώσει υπερβολικό άγχος και να μην μπορεί να σκεφτεί καθαρά.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού

Μείνετε μαζί του/της και διατηρήστε την ηρεμία και ψυχραιμία σας.
Ρωτήστε τον/την αν παίρνει κάποιο φάρμακο για την κατάστασή του/της και φροντίστε ώστε να το πάρει εκείνη τη στιγμή.
Μετακινήστε το άτομο σε ένα ήσυχο μέρος.
Μην κάνετε υποθέσεις σχετικά με το τι χρειάζεται το άτομο. Ρωτήστε το!
Μιλήστε μαζί του χρησιμοποιώντας μικρές, απλές προτάσεις.
Να είστε “προβλέψιμοι”. Αποφύγετε τις εκπλήξεις και κάθε τύπου έντονη συμπεριφορά.
Βοηθήστε το άτομο να μείνει ήρεμο, ζητώντας του να επαναλάβει μαζί σας μια απλή, φυσική κίνηση, όπως το να σηκώσει τα χέρια του πάνω από το κεφάλι.
Βοηθήστε το άτομο να επιβραδύνει την αναπνοή του, μετρώντας μαζί του ήρεμα και σταθερά μέχρι το 10, παίρνοντας βαθιές και αργές αναπνοές.

Τι να λέτε σε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού:
"Μπορείς και θα το ξεπεράσεις όλο αυτό"
"Μπράβο, τα πας πολύ καλά. Είμαι περήφανος για σένα"
"Πες μου τι χρειάζεσαι τώρα"
”Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Εστίασε στο παρόν"
"Αυτό που αισθάνεσαι σε τρομάζει, το καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Θα σου περάσει"

Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες θα:
Μειώσετε το στρες του ατόμου σε αυτή την πολύ αγχωτική κατάσταση
Αποτρέψετε την κατάσταση από το να επιδεινωθεί
Βοηθήσετε το άτομο να ελέγξει όσο είναι δυνατόν μια κατάσταση σύγχυσης


ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr

Το λάθος νούμερο στηθόδεσμου μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο μέχρι δύσπνοια...!

Η πλειοψηφία των γυναικών, εν αγνοία τους, φορούν λάθος νούμερο σουτιέν.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησε εταιρεία εσωρούχων, για να επιστήσει την προσοχή, όσον αφορά στην αγορά γυναικείων εσωρούχων.

Το 76% των γυναικών επιλέγει λάθος νούμερο και κατά συνέπεια, προκαλούνται διάφορα προβλήματα, όπως πόνος στη μέση, στο στήθος, μέχρι και πονοκέφαλος.
Το μεγαλύτερο ή μικρότερο νούμερο, παρατηρήθηκε ότι μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα στην αναπνοή, στο πεπτικό σύστημα και μικροτραυματισμούς από τις μπανέλες.
Ένας μεγάλος αριθμός από τις συμμετέχουσες, ανέφερε ότι γνώριζε πως το σουτιέν δεν ήταν σε σωστό νούμερο όμως το επέλεξε λόγω του χρώματος ή του σχήματός του.
Οι υπόλοιπες, απλώς δεν ήξεραν ότι φορούσαν λάθος νούμερο, καθώς αγνοούσαν τα κριτήρια επιλογής ενός εσωρούχου.

Πως να επιλέξετε το σωστό νούμερο:
Είναι σημαντικό πριν αγοράσετε ένα καινούριο εσώρουχο να ελέγξετε ότι εφάπτεται στο σώμα σας.
Η μπανέλα πρέπει να ακουμπάει στο θώρακα, η υφασμάτινη επένδυση να αγκαλιάζει το στήθος και να μη δημιουργείται κανένα κενό.
Για να τσεκάρετε ότι το νούμερο είναι σωστό, αφού το φορέσετε σηκώστε τα χέρια σας ψηλά.
Αν η μπανέλα και το περίγραμμα δεν μετακινηθούν, έχετε κάνει τη σωστή επιλογή.
ένα δείγμα ότι το σουτιέν δεν εφαρμόζει πάνω σας, είναι οι τιράντες.
Όταν πέφτουν από τους ώμους, ακόμη κι αν έχετε ρυθμίσει το μέγεθος, είναι λάθος το νούμερο.
Την επόμενη φορά θα χρειαστεί να διαλέξετε ένα νούμερο μικρότερο.
Το στήθος δεν πρέπει να περισσεύει από καμία πλευρά.
Αν αισθάνεστε ότι δεν χωράει καλά στο ύφασμα, ότι υπάρχει κενό ανάμεσα στο σουτιέν και στο στήθος, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Είναι χρήσιμο να δοκιμάζετε το σουτιέν  μαζί με μπλούζα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να φαίνεται αλλιώς με ρούχα.
Συχνά οι γυναίκες επιλέγουν ένα νούμερο μεγαλύτερο.
Μπορεί να αποφευχθεί το συγκεκριμένο λάθος, αν δοθεί έμφαση και στο πίσω μέρος του εσωρούχου, εκτός από το μπροστινό.
Πρέπει να βρίσκεται σε ευθεία ακόμη κι αν υπάρχει κίνηση στο σώμα. Προσοχή δεν είναι μόνο και αισθητική επιλογή αλλά και μια επιλογή για σωστή υγεία.


Θαυμαστή διάσωση ή «Δεύτερη Εύρεση»...;

Τον όρο «Δεύτερη Εύρεση» δεν τον επινόησαν οι Υστερνιώτες, αλλά τον εισηγήθηκε το 1842 ο τότε Διοικητής Τήνου Ιωάννης Θεοτόκης. Οι Υστερνιώτες θεώρησαν έκτοτε τον τόπο καθαγιασμένο και τον ονόμασαν «Ευαγγελιστράκι». Το γεγονός ξεχάστηκε και μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε να ξαναγιορτάζεται στον ναό του Ευαγγελισμού στην πόλη της Τήνου. Εκείνος που οραματίστηκε την ανέγερση ναΐσκου ήταν ο μεγάλος γλύπτης Λάζαρος Σώχος (1905). Οι καιροί ήταν χαλεποί και το όραμα του Σώχου δεν ευοδώθηκε. Το 1937 ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ιωάννης Κολλάρος προσπάθησε να ανεγείρει εκεί μικρό καλλιμάρμαρο ναΐσκο, αλλά η προσπάθειά του ακυρώθηκε από τις φιλοδοξίες των Υστερνιωτών. Το 1973, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από την Εύρεση της εικόνας του Ευαγγελισμού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προέβλεψε την ανέγερση ναΐσκου σε σχέδια του αρχιτέκτονα καθηγητή ΕΜΠ Ν. Φιντικάκη. Ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε στις 1.9. 1973. Η πτώση του Ιερώνυμου συμπαρέσυρε και την ανέγερση του ναού. Πίσω από τη ματαίωση το ΠΙΙΕΤ και παράγοντες της Πόλης, οι οποίοι έβλεπαν ότι μια τέτοια ενέργεια θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά. Το πίσμα, όμως, των Υστερνιωτών και η αντιπάθεια του επισκόπου Δωρόθεου Στέκα για τους παράγοντες του ΠΙΙΕΤ επέτρεψαν την έκδοση άδειας ανέγερσης του σημερινού ναού (1990). Τη σεμνότητα τη διαδέχτηκε η υπερβολή, ενώ το κελάκι όπου κρύφτηκε η εικόνα εξαφανίστηκε δια παντός. Σήμερα η Εκκλησία μιλάει για «θαυμαστή διάσωση»! Ποια θαυμαστή διάσωση! Έφαγε τόσο ξύλο ο δράστης που είπε το Δεσπότη Παναγιώτη! Ο όρος «δεύτερη εύρεση» τουλάχιστον σώζει τα προσχήματα… Δε γιορτάζουμε κάποιο θαύμα, αλλά την ανάμνηση του γεγονότος..

Το κελί όπου ο δράστης της κλοπής έκρυψε την εικόνα του Ευαγγελισμού.

Το σχέδιο Φιντικάκη (1973).

Η εκκλησία σήμερα.

Huron Carol...!

Καλημέρα σας...!
Εύχομαι το πνεύμα των Χριστουγέννων να φωλιάσει στις καρδιές μας και να μας δώσει λίγη αισιοδοξία που την έχουμε τόσο ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε...!
Το Χριστουγεννιάτικο αυτό τραγούδι γράφτηκε το 1643 από τον Ιησουίτη ιεραπόστολο Ζαν ντε Μπρέμπρεφ, που είχε πάει να διδάξει τους Εσκιμώους Χάρον στο Τορόντο του Καναδά...
Το είχε γράψει με στίχους στην γλώσσα των Εσκιμώων και τη μουσική την πήρε από ένα αναγεννησιακό γαλλικό τραγούδι...!

Η απόδοση των στίχων στα ελληνικά είναι η παρακάτω...

Χειμώνας ήτανε βαρύς και τα κλαδιά γυμνά...
Αγγέλους στέλνει ο Μανιτού να ψάλλουν σαν πουλιά...
Τα αστέρια μπρος τους χλώμιασαν και οι κυνηγοί απόρησαν...
Ο Ιησούς Βασιλεύς γεννήθηκε, Δόξα εν Υψίστοις...
Σε σπίτι από φλοιούς κορμών ευρέθη το μωρό...
Το σώμα του εκάλυπτε μια γούνα από λαγό...
Μα οι κυνηγοί ήρθαν σιμά και οι άγγελοι από κοντά...
Ο Ιησούς Βασιλεύς γεννήθηκε, Δόξα εν Υψίστοις...
Παιδιά του δάσους λεύτερα, παιδιά του Μανιτού...
Γιορτάζουμε όλοι σήμερα γενέθλια του Χριστού...
Μπροστά του ας γονατίσουμε, ειρήνη ας ζητήσουμε...
Ο Ιησούς Βασιλεύς γεννήθηκε, Δόξα εν Υψίστοις...

Χρόνια σας πολλά και καλά...! Καλά Χριστούγεννα και Υγεία πάνω από όλα σε όλους μας...!


Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Τι ήταν οι μάγοι;

Ήταν επιστήμονες της εποχής εκείνης που μελετούσαν τις κινήσεις των άστρων.Ζούσαν στην Ανατολή,στην Περσία ,Μεσοποταμία κ.λ.π. Γνώριζαν τις αρχαίες παραδόσεις των λαών τους και περίμεναν κι αυτοί,τον Λυτρωτή του κόσμου. Με την εμφάνιση ενός έκτακτου άστρου τους φανέρωσε ο Θεός την γέννηση Του .Το άστρο εκείνο εκινείτο όταν οι Μάγοι κινούνταν και σταματούσε όταν αναπαυόταν .Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν απλώς ένα φυσικό άστρο ,αλλά όπως λέει ο ιερός Χρυσόστομος ,’’δύναμις αόρατος’’ και ‘’λογικότατη ‘’. Μόλις είδαν το άστρο στην Ανατολή πήραν την απόφαση με την έμπνευση του Θεού και ξεκίνησαν να προσκυνήσουν το νεογέννητο βασιλιά.

Τι θα ωφελούσε να προσκυνήσουν ένα βασιλιά μιας τόσο μακρινής χώρας:

Πίστευαν ότι πάνε να προσκυνήσουν τον βασιλιά των Ιουδαίων,που θα ήταν ο Λυτρωτής του κόσμου,σύμφωνα με τις Γραφές. 

Η πορεία διήρκεσε ένα χρόνο και έχαναν πολλές φορές το άστρο και δοκιμαζόταν η πίστη τους. Όταν έφθασαν στα Ιεροσόλυμα τους περίμενε μεγάλη απογοήτευση. Ψυχρότητα και αδιαφορία παντού. Κανείς δεν μιλούσε για τον νεογέννητο βασιλιά. Όμως αυτοί ήταν βέβαιοι ότι γεννήθηκε. Δεν αμφέβαλαν καθόλου.Το μόνο που ήθελαν να μάθουν ήταν ο τόπος της γεννήσεως. Παίρνοντας τον δρόμο προς τη Βηθλεέμ φάνηκε μπροστά τους, ο οδηγός τους, το άστρο που είδαν από την Ανατολή. Εδώ φάνηκε ο υπερφυσικός χαρακτήρας του άστρου ,διότι εκινείτο από τα Ιεροσόλυμα που βρίσκονται στο βορρά προς την Βηθλεέμ που είναι στο Νότο ,ενώ τα άστρα κινούνται από την ανατολή προς τη δύση .Επί πλέον το άστρο αυτό ,όπως λέει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ‘’έστη επάνω ου ήν το παιδίον ‘’.Έδειχνε στους Μάγους που ακριβώς ήταν Αυτός για τον Οποίον είχαν κάνει την κοπιαστική πορεία τους . Όταν οι Μάγοι εισήλθαν στο στάβλο,νέα δοκιμασία τους περίμενε. Δεν αντίκρισαν τίποτα το βασιλικό,το αρχοντικό ‘’ούτε η Παρθένος επίσημος ήταν ,ούτε η οικία περιφανής ‘’.Τι τους έπεισε να προσκυνήσουν το Βρέφος; Τι τους εμπόδισε να σκεφθούν ΄ ‘’μήπως κάναμε λάθος: ’και τους βοήθησε να υπερβούν τους τυχόν λογισμούς αμφιβολίας: Η κίνηση του θαυμαστού άστρου και η φώτιση του Θεού διέλυσαν μέσα τους κάθε αμφιβολία και τους γέμισαν βεβαιότητα ότι το βρέφος που έβλεπαν εμπρός τους ήταν ‘’ο ήλιος της δικαιοσύνης ‘’ο ‘’αναμενόμενος Βασιλιάς και Λυτρωτής του κόσμου .Επεσαν αμέσως και Τον προσκύνησαν και Του προσέφεραν τα δώρα του .Χρυσόν ,Λίβανον και Σμύρνα.

Το χρυσάφι, με τη λάμψη του και τον αναλλοίωτο χαρακτήρα του, είναι δώρο για βασιλικές γεννήσεις, ο λίβανος ήταν δηλωτικός της θεϊκής ιδιότητας του Ιησού ενώ η σμύρνα της θνητής. Για τη σμύρνα μάλιστα προσθέτει ο Δαμασκηνός: ≪την σμύρναν επήγαν ως τριήμερον νεκρόν, όπου έμελλε να γίνη, διότι τον Χριστόν με σμύρναν τον ήλειψαν και τον έθηκαν εις τον τάφον, καθώς το ιερόν Ευαγγέλιον μαρτυρεί≫.


Έτσι οι τρεις Μάγοι ,τα ονόματα των οποίων είναι Μελχιόρ, Γκασπάρ και Βαλτάσαρ έγιναν η αρχή όλων των πρώην ειδωλολατρών και των επιστημόνων που κατόπιν πίστευσαν και πιστεύουν και λατρεύουν τον Ιησού Χριστό αλλά και όλων εκείνων που υπερβαίνουν κάθε δοκιμασία της πίστεως 


Τα κάλαντα της Τήνου...!

Τα κάλαντα είναι µια κατηγορία δημοτικών τραγουδιών που ψάλλονται σε όλη την Ελλάδα την παραμονή των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Θεοφανίων, Βαΐων, για να υμνήσουν το Θεό, Χριστό, Μ. Βασίλειο, Άγ. Ιωάννη Βαπτιστή.

Στην Τήνο παλιότερα εξέφραζαν, κυρίως, το θρησκευτικό συναίσθημα. Τα έψαλλαν το βράδυ της παραμονής οι ηλικιωμένοι του χωριού σε όλα τα σπίτια ξεκινώντας από του παπά. 

Με τα χρόνια, όσο οι παλιοί καλαντιστάδες έφευγαν από τη ζωή, τα έλεγαν οι νέοι όχι µόνο του χωριού αλλά και από τα γύρω χωριά κρατώντας πολλές φορές τύμπανα, τα οποία σήμερα αντικαταστάθηκαν από τα τρίγωνα. 

Τηνιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς:


«- Εις αυτό το νέο έτος Βασιλείου εορτή
ήρθα να σας χαιρετίσω µε την πρέπουσα ευχή.
- Κι ο Βασίλειος ο Μέγας Καισαρείας θαυμαστός
να’ ναι µες στ’ αρχοντικό σας σύντροφος και βοηθός.
- Και για τους ξενιτεμένους έχω να ειπώ πολλά
όπου είναι και βρισκόνται να ’χουν την καλή καρδιά.
- Κι άλλα έτερα σας πρέπουν να ειπώ δεν ημπορώ
σας αφήνω καληνύχτα κι αύριο µε το καλό.»


Κάλαντα Άγιου Βασιλείου:
Άγιος Βασίλης έρχεται, μα δεν μας ε χαιρέτισε,
από την Καισαρεία  συ σ’ αρχόντισσα κυρία.

Κάτσε να φας κάτσε να πιεις, κάτσε τον πόνο σου να πεις
κάτσε να τραγουδήσεις και να μας καλοκαρδίσεις.
Μα ‘γω γράμματα μάθαινα και στο σχολειό μου πήγαινα,
τραγούδια δεν ηξεύρω, ν'άρθω τζόγια μου να σ’ εύρω.
Αν είσαι και γραμματικός, άγιος και πνευματικός
πες’ μας την άλφα-βήτα νάχης το Θεό βοήθεια.
Χλωρό ραβδί, ξερό φλασκί, άσπρο σταφύλι ροζακί
χλωρά  βλαστάρια πέφτουν, ρόιδο κόκκινη βιολέτα.
Απάνω στα βλαστάρια της και τα περικλωνάρια της
πέρδικες κελαηδούσαν, τζόγια μου και σε ξυπνούσαν.
Δεν ήταν μόνο πέρδικες γαριφαλιές  λεβέντικες,
μα ήταν και τριγωνάκια, μαύρα μου γλυκά ματάκια.
Μα κατεβαίναν πέρδικες γαριφαλιές λεβέντικες,
μα πίναν και ανεβαίναν και ροϊδόσταμο μας ραίναν.
Μας ραίναν τον αφέντην μας τον Ρήγα τον λεβέντη μας,
τον πολυχρονεμένο πούν στον κόσμο ξακουσμένος.
Βαστά λιβάνι και κερί, ζαχαροκάντιο ζυμωτή,
χαρτί και καλαμάρι δες κι εμέ το παλικάρι.
Το καλαμάρι έγραφε βενέτικες μου κάτσιφες

και το χαρτί είν η άσπρη είσαι σαν το χιόνι.
Από τη μαύρη κότα σας κανένα αυγουλάκι,
κι’από τον χοίρο τον παχύ κανένα κομματάκι.

Κάλαντα Αγίου Βασιλείου Τριποτάμου Τήνου:

¨Αγιος Βασίλης έρχεται και δεν μας καταδέχεται
κι από της μάνας έρχεται και στο σχολειό πηγαίνει.
Κάτσε να φας κάτσε να πιείς κάτσε τα πάθη σου να πείς,
κάτσε να τραγουδήσεις και να μας καλοκαρδίσεις.
Εγώ γράμματα μάθαινα να σας ειπώ το πάθαινα
τραγούδια δεν ηξεύρω νάρθω τζόγια μου να σ’ εύρω,
¨Αν είσαι και γραμματικός  Άγιος και Πνευματικός
πες μας την Αλφαβήτα νάχης το Θεό βοήθεια.
Και το ραβδί ακούμπησε να πει την Αλφαβήτα
μα το ραβδί ήταν ξερό χλώρα βλαστάρια ανθούσε
και επάνω στα βλαστάρια του χόρευε με την μάνα του.
Πέρδικες κελαίδούσαν και γλυκά τον εξυπνούσαν,
πέρδικες πετροπέρδικες γαρυφαλιές λεβέντικες,
ήταν κι ο Άγιος Βασίλης ο λεβέντης ο ασίλης.
Εσένα αφέντη σου ‘πρεπε καριόλα να κοιμάσαι
βελούδα να σκεπάζεσαι να μην κρυολογάσαι.
Κι ακόμα σου επρέπανε φλουριά να κοσκινίσεις
και τα αποκοσκινίδια τους εμάς να μας τα δίνεις.
Πολλά ‘παμε τα’αφέντη μας και της κυράς μας.
Κυρά λιγνή, κυρά ψιλή, κυρά γαϊτανοφρουσα
οταν σε γένναν η μάνα σου όλα τα δέντρα ανθούσαν.
Τα δέντρα ανθούσαν ζάχαρη και τα βουνά πιπέρι
και του κοράκου το πτερό βάζεις καϊμακοφρείδι.
Πολλά παμε και της κυράς ας πούμε και της κόρης
έχεις και κόρη έμορφη διαβάζει ιστορία          
ούτε στον κόσμο βρίσκεται ούτε στη Βενετία.
 Πολλά ‘παμε της κόρης σας άς πούμε και του γιού σας.
Έχεις και γιο στα γράμματα διαβάζει το ψαλτήρι
να τον ‘ξιώσει ο Θεός να βάλει πετραχείλι.
Πολλά ‘παμε του γιούκα σας κι ώρα περιδιαβένει
κι είναι πολλή παρέα μας και θέλει να πηγαίνει.
Καληνύχτα και του χρόνου.

Κάλαντα Βουρνιώτισσας:

Νέος χρόνος ανατέλλει η περιτομη Χριστού,

και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου του σεπτού.
Άγιε Βασίλειε, δόξα των Ιεραρχών,
Φύλαξέ μας την Ελλάδα άπ’ το πλήθος των εχθρών.
Μεγαλόχαρη της Τήνου και μητέρα των πιστών,
δώσε ομόνοια και Αγάπη στον Ελληνικό λαό.
Η Βουρνιώτισσά μας είναι των Αγγέλων η κυρά ,
Και χαρίζει στους πιστούς της την ειρήνη και χαρά.
Η Βουρνιώτισσά μας δίνει στους αρρώστους την υγειά.
εις τους γέρους τη γαλήνη, πρόοδο εις τα παιδιά.
Από το υστέρημά σας δώσετε ευλαβικά,
Για την πάνσεπτο εκκλησία πουν’ εκεί στην ερημιά.
Όσοι λείπουνε στα ξένα, στα στα καράβια, στο στρατό,
Της Βουρνιώτησσας η χάρη να τους φέρει με το καλό.
Ο Σύλλογος της Βουρνιωτίσσης εύχεται χρόνια πολλά,
και ευχαριστεί τους πάντες για την κάθε προσφορά.

Κάλαντα Θεοφανείων:

Α.  Άρχισε η γλώσσα, άρχισε τούτο τ’ αλφαβητάρι,

χωρίς να έχη μάθησι, με του Χριστού τη χάρι.
Β.  Βουλή σου ήταν Κύριε να βαπτισθής Χριστέ μου,
στον Ιορδάνη ποταμό να έμπης Πλαστουργέ μου.
Γ.  Γεννήθηκες ως άνθρωπος, στον κόσμο φανερωθής
κι’ άπ’ την αιώνια κόλαση να μας ελευθερώσης.
Ζ.  Διάβολος πατήθηκε κι’ έχει μεγάλη ζάλη,
πως ο Χριστός βαπτίστηκε μέσα στον Ιορδάνη.
Ε.  Εφώναξαν και επρόσταξαν όλοι «θα βαπτιστούμε
Στον Ιορδάνη ποταμό όλοι μέσα να μπούμε».
Ζ.  Ζητά ο ίδιος ο Χριστός τον Άγιο Ιωάννη,
να βαπτισθούμε και οι δυό μέσα στον Ιορδάνη.
Η. Ήτο λαός αρίθμητος να βαπτισθούν προσμέναν
μα ήτανε πάρα-πολλοί και δεν τους επροφταίναν.
Θ. Θωρούντα εφοβήθηκε κι’ ο Άγιος Ιωάννης,
πως είδε κι’ όταν έστρεψε πίσω ο Ιορδάνης.
Ι.   Ίνα άνοιξαν τα ουράνια κατέβη τ’ Άγιο Πνεύμα
στον Ιορδάνη ποταμό ως είδος περιστέρα.
Κ. Και στου Χριστού την κεφαλή πηγαίνει και καθίζει,
σ’ αυτόν τον αναμάρτητο π’ όλο τον κόσμο ορίζει.
Λ. Λαβών το θάρρος άπ’ εμέ κι έλα και βάπτισέ με
την χείρα μου στην κεφαλή έλα και πόρευσέ με.
Μ. Με θάρρος κι’ αναστεναγμό αρχίζει να βαπτίζη,
Ο Ιωάννης τον Χριστο π’ όλο τον κόσμο ορίζει.
Ν. Νικήθηκε ο Διάβολος με τούτα τα σημεία,
Κι’ έχασε τον Ύψιστο, Χριστού την παρουσία.
Ξ.  Ξέσπασε όλος ο λαός και ο Άγοις Ιωάννης,
πως όταν εσυρέγετο πίσω ο Ιορδάνης.
Ο.  Όλος ο κόσμος έλαμψε και όλοι απορούσαν,
την παρουσία του Χριστού πέσαν και προσκυνούσαν.
Π. Πιστέψανε στον Κύριο μετά να βαπτισθούνε,
πως είναι αληθινός Θεός κι’ όλοι τον προσκυνούνε.
Ρ.  Ρώτησεν ο Πανάγαθος Υπερδεδοξασμένος,
ποιός νάναι από τους δυό πιο καλοβαπτισμένος;
Σ.  Συ, ώ Πανάγαθε Θεέ,τι ερωτάς εμένα;
αφού εγώ βαπτίσθηκα άπ’ τα δικά σου χέρια?
Τ. Τα λόγια σου είναι χρυσά, σ’ ό,τι κι’ αν σε ρωτήση,
Χρυσόστομο είς το εξής θα σε ονοματίση.
Υ. Ύστερα που εβάπτιζε και όλοι απορούσαν,
την παρουσίαν του Χριστού πέφταν και προσκυνούσαν.
Φ. Φωνή μεγάλη ακούσθηκε μέσα στον Ιορδάνη,
που ο Χριστός βαπτίζεται από τον Ιωάννη.
Χ. Χίλιες χιλιάδες εκατό στέκανε ένα γύρο,
κι’ όλοι εβαπτίσθηκαν με τούτο το σημείο.
Ψ. Ψυχές εκαθαρίσθηκαν από την αμαρτία,
σ’ όλο τον κόσμο έλαμψε Χριστού η παρουσία.
Ω. Ως άπαντες π’ ακούσατε τούτο τ’ αλφαβητάρη,
βοήθεια να έχετε, με του Χριστού τη χάρη.

Κάλαντα Φώτων:

Σήμερα είναι του φωτος π’ αγιάζεται ου κόσμος
κι’οι παπάδες περπατούν με το Σταυρό στο χέρι.
Και μεσ’τα σπίτια μπαίνουνε και λεν’τον Ιορδάνη
βοήθεια να τον έχουμε τον Μέγα Ιουάνη.
Αυτή δεν είναι γιορτή σαν τις απερασμένες
παρ’ είναι μεγάλη και φρικτή και δοξολογισμένη.
Γιατί είν’τα Θεοφάνεια ανθρώπων σωτηρία,
που καταδέχ’κε ου Χριστός χωρίς να έχη χρεία.
Στη Γαλιλαία ήτανε κι’ ήρθε στον Ιορδάνη,
 δια να λάβει βάπτισμα από τον Ιωάννη,     

    Εγώμαι ου δούλος  Σου Χριστέ και πώς να Σε  βαπτίσω;
την Αχραντόν Σου κορυφήν πώς ημπορώ να αγγίσω;
Τα χέρια μου να μην καούν και σαν κερί να λειώσουν.
Εσήκωσεν ου Πρόδρομος του δεξιό του χέρι,
 θαύμα μεγάλο έγινε σ’όλοι την οικουμένη.
Κι’οι θάλλασες κι’οι ποταμοί χορεύαν την χαρά τους
κι’πάλιν άπ’του φόβου τους εστράφησαν και φεύγουν.
Κι’ ου ουρανός εσκίστηκε κι’ εβγήκε περιστέρα,
τ’ Άγιο Πνεύμα ήτανε κι’ ήρθε να μαρτυρήση,
πως ο Χριστός  βαπτίζεται σ’ανατολή και Δύση.
Κι’ αν είναι με το θέλημα χρυσή μου περιστέρα,
ανοίξετε την πόρτα Σας να πούμε καλησπέρα.


*Γεωργίου Ι. Δώριζα, «Οι εκκλησίες και τα προσκυνήματα της Τήνου»,
εκδόσεις  «ΤΗΝΟΣ»  Αθήναι  χ.χ. σ. 95-102. Γεώργιος  Ν.  Αμιραλής, φιλολο
γος,  «Τηνιακές  Ανταύγειες», Ιστορία-Λαογραφία, Πανελλήνιον Ιερόν Ίδρυμα 
Ευαγγελιστρίας Τήνου, Αδελφότης τω  Τηνίων έν Αθήναις, Αθήνα 1996, σ.266-
267.