Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Η Αγία Λουκία...!

Το όνομα Λουκία, από το λατινικό lux – lucis, σημαίνει φως και μάλιστα το πρώτο φως της αυγής. Συνεπώς, Λουκία σημαίνει η φέρουσα φως. Αυτοί είναι οι συμβολισμοί του ονόματος της σημερινής μας Αγίας, που η Εκκλησία με εξέχουσα τιμή εορτάζει.
Η Αγία Λουκία, καταγόμενη πιθανόν από τις Συρακούσες της Σικελίας, είναι γνωστή σ’ όλον το χριστιανικό κόσμο. Η ευλάβειά της είναι σύγχρονη με την ευλάβεια των πιο αρχαίων μαρτύρων της χριστιανοσύνης. Η εορτή της στις 13 Δεκεμβρίου είχε καθιερωθεί από τον 4ο αιώνα. Γο όνομά της το συναντούμε στο λειτουργικό «Κανόνα» της Θείας Λειτουργίας από τον 5ο αιώνα. Στη Ρώμη εορταζόταν από τον 6ο αιώνα. Στον τάφο της, στις Συρακούσες, επιγραφές και μνήμες αποδεικνύουν παλαιότατη ευλάβεια προς τη μάρτυρα και η λειτουργία προς τιμήν της υπήρχε από τους πρώτους αιώνες.
Πρέπει να πούμε, όμως, ότι σ’ ό,τι αφορά το μαρτύριο της, δεν υπάρχουν σίγουρες πληροφορίες, αλλά μόνο παραδόσεις, λίγο ως πολύ πιστευτές. Ο θρύλος του μαρτυρίου της τοποθετείται στο διωγμό του Διοκλητιανού και η ζωή της γενικά μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:
Η Λουκία, πανέμορφη κόρη των Συρακουσών, είναι αρραβωνιασμένη μ’ έναν πλούσιο νέο, πατριώτη της. Ύστερα από μια θαυματουργική θεραπεία της μητέρας της, διαλύει τον αρραβώνα. Ο νέος δεν δέχεται τόσο εύκολα να εγκαταλείψει εκείνη που αγαπά, και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να την μεταπείσει. Η Λουκία μένει ανένδοτη, διότι έχει αφιερωθεί στο Θεό και σ’ αυτόν μόνο ανήκει. Εκείνος, βλέποντας την ακαμψία της, την προδίδει ως χριστιανή στον έπαρχο, ο οποίος ανοίγει μαζί της διάλογο που καταλήγει σε πραγματική θρησκευτική μαρτυρία. Βλέποντας κι αυτός ότι δεν μπορεί να την μεταπείσει, την απειλεί ότι θα την οδηγήσει σε διαφθορείο. Εκείνη του απαντά: «Το σώμα δεν μολύνεται αν η ψυχή δεν ενδώσει. Εάν εσύ με βιάσεις, παρά τη θέληση μου, η αγνότητά μου θα αξιωθεί να λάβει διπλό στεφάνι.» Ο τύραννος έπαρχος θα την υποβάλει σε φοβερά και παρατεταμένα μαρτύρια μέχρι να παραδώσει το πνεύμα της.
Η Αγία Λουκία θεωρείται προστάτιδα των ματιών, παράδοση που στηρίζεται τόσο στο συμβολικό της όνομα, όσο και στο μαρτύριο της, κατά το οποίο οι δήμιοι της ξερίζωσαν τα μάτια. Γι’ αυτό και η χριστιανική τέχνη παρουσιάζει την Αγία με τα σύμβολα του μαρτυρίου της, και τα μάτια της να τα κρατά μέσα σ’ ένα δίσκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου