Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Τι ήταν οι μάγοι;

Ήταν επιστήμονες της εποχής εκείνης που μελετούσαν τις κινήσεις των άστρων.Ζούσαν στην Ανατολή,στην Περσία ,Μεσοποταμία κ.λ.π. Γνώριζαν τις αρχαίες παραδόσεις των λαών τους και περίμεναν κι αυτοί,τον Λυτρωτή του κόσμου. Με την εμφάνιση ενός έκτακτου άστρου τους φανέρωσε ο Θεός την γέννηση Του .Το άστρο εκείνο εκινείτο όταν οι Μάγοι κινούνταν και σταματούσε όταν αναπαυόταν .Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν απλώς ένα φυσικό άστρο ,αλλά όπως λέει ο ιερός Χρυσόστομος ,’’δύναμις αόρατος’’ και ‘’λογικότατη ‘’. Μόλις είδαν το άστρο στην Ανατολή πήραν την απόφαση με την έμπνευση του Θεού και ξεκίνησαν να προσκυνήσουν το νεογέννητο βασιλιά.

Τι θα ωφελούσε να προσκυνήσουν ένα βασιλιά μιας τόσο μακρινής χώρας:

Πίστευαν ότι πάνε να προσκυνήσουν τον βασιλιά των Ιουδαίων,που θα ήταν ο Λυτρωτής του κόσμου,σύμφωνα με τις Γραφές. 

Η πορεία διήρκεσε ένα χρόνο και έχαναν πολλές φορές το άστρο και δοκιμαζόταν η πίστη τους. Όταν έφθασαν στα Ιεροσόλυμα τους περίμενε μεγάλη απογοήτευση. Ψυχρότητα και αδιαφορία παντού. Κανείς δεν μιλούσε για τον νεογέννητο βασιλιά. Όμως αυτοί ήταν βέβαιοι ότι γεννήθηκε. Δεν αμφέβαλαν καθόλου.Το μόνο που ήθελαν να μάθουν ήταν ο τόπος της γεννήσεως. Παίρνοντας τον δρόμο προς τη Βηθλεέμ φάνηκε μπροστά τους, ο οδηγός τους, το άστρο που είδαν από την Ανατολή. Εδώ φάνηκε ο υπερφυσικός χαρακτήρας του άστρου ,διότι εκινείτο από τα Ιεροσόλυμα που βρίσκονται στο βορρά προς την Βηθλεέμ που είναι στο Νότο ,ενώ τα άστρα κινούνται από την ανατολή προς τη δύση .Επί πλέον το άστρο αυτό ,όπως λέει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ‘’έστη επάνω ου ήν το παιδίον ‘’.Έδειχνε στους Μάγους που ακριβώς ήταν Αυτός για τον Οποίον είχαν κάνει την κοπιαστική πορεία τους . Όταν οι Μάγοι εισήλθαν στο στάβλο,νέα δοκιμασία τους περίμενε. Δεν αντίκρισαν τίποτα το βασιλικό,το αρχοντικό ‘’ούτε η Παρθένος επίσημος ήταν ,ούτε η οικία περιφανής ‘’.Τι τους έπεισε να προσκυνήσουν το Βρέφος; Τι τους εμπόδισε να σκεφθούν ΄ ‘’μήπως κάναμε λάθος: ’και τους βοήθησε να υπερβούν τους τυχόν λογισμούς αμφιβολίας: Η κίνηση του θαυμαστού άστρου και η φώτιση του Θεού διέλυσαν μέσα τους κάθε αμφιβολία και τους γέμισαν βεβαιότητα ότι το βρέφος που έβλεπαν εμπρός τους ήταν ‘’ο ήλιος της δικαιοσύνης ‘’ο ‘’αναμενόμενος Βασιλιάς και Λυτρωτής του κόσμου .Επεσαν αμέσως και Τον προσκύνησαν και Του προσέφεραν τα δώρα του .Χρυσόν ,Λίβανον και Σμύρνα.

Το χρυσάφι, με τη λάμψη του και τον αναλλοίωτο χαρακτήρα του, είναι δώρο για βασιλικές γεννήσεις, ο λίβανος ήταν δηλωτικός της θεϊκής ιδιότητας του Ιησού ενώ η σμύρνα της θνητής. Για τη σμύρνα μάλιστα προσθέτει ο Δαμασκηνός: ≪την σμύρναν επήγαν ως τριήμερον νεκρόν, όπου έμελλε να γίνη, διότι τον Χριστόν με σμύρναν τον ήλειψαν και τον έθηκαν εις τον τάφον, καθώς το ιερόν Ευαγγέλιον μαρτυρεί≫.


Έτσι οι τρεις Μάγοι ,τα ονόματα των οποίων είναι Μελχιόρ, Γκασπάρ και Βαλτάσαρ έγιναν η αρχή όλων των πρώην ειδωλολατρών και των επιστημόνων που κατόπιν πίστευσαν και πιστεύουν και λατρεύουν τον Ιησού Χριστό αλλά και όλων εκείνων που υπερβαίνουν κάθε δοκιμασία της πίστεως 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου